Wykonanie

Zapraszam na przepyszny deser. Banalnie prosty, lekki, puszysty i bardzo aromatyczny. Subtelny, upajający smak
mango w połączeniu z delikatnym
kokosem, to istna poezja smaków, która skusi każdego. A idealną, kremową konsystencję deseru przełamują chrupiące
orzeszki pistacjowe. Ach ten
kokosowy smak......po prostu pycha.

Składniki na około 6 porcji ( lub 4 większe) :400 ml
mleka kokosowego ( puszka)5 listków
żelatyny (5 łyżeczek)2-4 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru wyniliowegokardamon - mielony, 2 szczypty200 ml
śmietany kremówki1
owoc mango1 łyżka
cukru pudruorzeszki pistacjoweWykonanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeśli używasz
żelatyny w proszku namocz w bardzo małej ilości zimnej
wody.
Mleko kokosowe,
cukier,
cukier waniliowy i 2 szczypty
kardamonu umieścić w garnuszku i podgrzać.Nie ma potrzeby zagotowywać. Miękką
żelatynę odcisnąć z
wody i dołożyć do
mleka kokosowego. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia
żelatyny. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Gdy
mleko kokosowe zacznie żelować ubić
śmiatanę kremówkę na sztywno. Delikatnie przy pomocy trzepaczki balonowej połączyć z masą
kokosową. Kremem napełnić filiżanki (przedtem wypłukane w zimnej wodzie) o pojemności 100 ml i ustawić w lodówce na około 6 godzin, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem deseru przygotować
owocowe puree.
Mango obrać, odzielić miąższ
owocu od pestki, część zostawić do dekoracji, resztę
mango z dodatkiem 1 łyżki
cukru pudru zmiksować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć sie włókien.Ostrzem noża obkroić deser dookoła filizanki i na krótko zanurzyć w gorącej wodzie, następnie odwrócić i wyłożyć deser na mały talerzyk. Udekorować puree z
mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.Tipp:
orzeszki pistacjowe można zastąpić podprażonymi wiórkami kokosowymi. Deser smakujerównież znakomicie z puree
malinowym.SMACZNEGO !