ßßß Cookit - przepis na Kokosowo-śmietankowy krem z mangowym puree

Kokosowo-śmietankowy krem z mangowym puree

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przepyszny deser. Banalnie prosty, lekki, puszysty i bardzo aromatyczny. Subtelny, upajający smak mango w połączeniu z delikatnym kokosem, to istna poezja smaków, która skusi każdego. A idealną, kremową konsystencję deseru przełamują chrupiące orzeszki pistacjowe. Ach ten kokosowy smak......po prostu pycha.
Składniki na około 6 porcji ( lub 4 większe) :
400 ml mleka kokosowego ( puszka)
5 listków żelatyny (5 łyżeczek)
2-4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wyniliowego
kardamon - mielony, 2 szczypty
200 ml śmietany kremówki
1 owoc mango
1 łyżka cukru pudru
orzeszki pistacjowe
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeśli używasz żelatyny w proszku namocz w bardzo małej ilości zimnej wody.
Mleko kokosowe, cukier, cukier waniliowy i 2 szczypty kardamonu umieścić w garnuszku i podgrzać.Nie ma potrzeby zagotowywać. Miękką żelatynę odcisnąć z wody i dołożyć do mleka kokosowego. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Gdy mleko kokosowe zacznie żelować ubić śmiatanę kremówkę na sztywno. Delikatnie przy pomocy trzepaczki balonowej połączyć z masą kokosową. Kremem napełnić filiżanki (przedtem wypłukane w zimnej wodzie) o pojemności 100 ml i ustawić w lodówce na około 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem deseru przygotować owocowe puree. Mango obrać, odzielić miąższ owocu od pestki, część zostawić do dekoracji, resztę mango z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru zmiksować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć sie włókien.
Ostrzem noża obkroić deser dookoła filizanki i na krótko zanurzyć w gorącej wodzie, następnie odwrócić i wyłożyć deser na mały talerzyk. Udekorować puree z mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
Tipp: orzeszki pistacjowe można zastąpić podprażonymi wiórkami kokosowymi. Deser smakuje
również znakomicie z puree malinowym.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/02/kokosowo-smietankowy-krem-z-mangowym.html