ßßß Cookit - przepis na Super Slaw

Super Slaw

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1/4 małej główki białej kapusty (ok. 2 szklanki)
1 marchewka
1 jabłko
kiść czerwonych małych bezpestkowych winogron
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki orzechów włoskich
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
2 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz
Przygotowanie
Składniki na surówkę można siekać na desce lub za pomocą melaksera, szatkownicy itp. Kapustę umyć, osuszyć i cieniutko poszatkować na desce. Marchewkę obrać i zetrzeć obieraczką do julienne i przekroić na połówki (lub po prostu zetrzeć na tarce o dużych oczkach), dodać do kapusty.
Dodać jabłko - obrane i starte na tarce o dużych oczkach, oraz przekrojone winogrona, wymieszać.
Orzechy włoskie posiekać i lekko zrumienić na patelni. Żurawinę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić na 5-10 minut, odcedzić. Orzechy i żurawinę dodać do surówki.
Wymieszać sok z cytryny z octem, miodem i oliwą, dodać do surówki, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Wymieszać i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/surowka_z_bialej_kapusty_winogron/przepis.html