ßßß Cookit - przepis na Rydze w pomidorach - najlepsze!

Rydze w pomidorach - najlepsze!

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 porcja
6 - 8 świeżych rydzy
1 ząbek czosnku
1 pomidor (np. malinowy)
2 łyżki oliwy extra vergine
szczypta suszonego oregano
2 łyżki parmezanu (zwykłego lub wegańskiego z płatków drożdżowych i zmielonych migdałów)
świeża bazylia
dobre pieczywo, np. bagietka lub ciabatta
Przygotowanie
Rydze szybko opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć na ręczniku. Odciąć nóżki, kapelusze pokroić na kawałki (najlepiej ćwiartki). Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
Pomidora obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i oregano, chwilkę podsmażyć. Zwiększyć ogień, wrzucić grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty co chwilę mieszając drewnianą łyżką lub poruszając energicznie patelnią. W trakcie smażenia dodać drugą łyżkę oliwy.
Wrzucić pokrojone pomidory i na dużym ogniu smażyć przez kolejne 1 - 2 minuty. W trakcie smażenia można poruszać patelnią i przechylać ją, pozwalając płomieniom dostać się do potrawy.
Podawać z tartym serem, świeżą bazylią i pieczywem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/rydze_w_pomidorach/przepis.html