Wykonanie
Składniki1 porcja6 - 8 świeżych rydzy1 ząbek
czosnku1
pomidor (np. malinowy)2 łyżki
oliwy extra vergineszczypta
suszonego oregano2 łyżki
parmezanu (zwykłego lub wegańskiego z
płatków drożdżowych i zmielonych
migdałów)świeża
bazyliadobre
pieczywo, np.
bagietka lub ciabattaPrzygotowanieRydze szybko opłukać pod bieżącą
wodą, dokładnie osuszyć na ręczniku. Odciąć nóżki, kapelusze pokroić na kawałki (najlepiej ćwiartki).
Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
Pomidora obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę, doprawić
solą i
pieprzem.Rozgrzać patelnię, wlać 1 łyżkę
oliwy, dodać
czosnek i
oregano, chwilkę podsmażyć. Zwiększyć ogień, wrzucić
grzyby i smażyć na dużym ogniu przez około 2 minuty co chwilę mieszając drewnianą łyżką lub poruszając energicznie patelnią. W trakcie smażenia dodać drugą łyżkę
oliwy.Wrzucić pokrojone
pomidory i na dużym ogniu smażyć przez kolejne 1 - 2 minuty. W trakcie smażenia można poruszać patelnią i przechylać ją, pozwalając płomieniom dostać się do potrawy.Podawać z tartym
serem, świeżą
bazylią i
pieczywem.

