ßßß
Pesto bazyliowe(ok. 1/2 szklanki)- 1 doniczka świeżych liści bazylii- 1 mały obrany ząbek czosnku- 2 łyżki zrumienionych na patelni orzeszków pinii- 1 łyżka zrumienionych na patelni migdałów (bez skórki)- ok. 1-2 łyżki płatków drożdżowych (do smaku)- ok. 60 ml oliwy z oliwek (jeśli pesto jest zbyt gęste można dodać więcej)- sól, pieprzDo moździerza wkładam bazylię, lekko solę by zmiękła. Ucieram.Dodaję czosnek. Ponawiam czynność, czyli znowu ucieram.Do bazylii i czosnku wrzucam podprażone wcześniej orzeszki pinii i migdały.Do masy wlewam oliwę, wrzucam płatki drożdżowe (nie-weganie mogą użyć parmezanu). Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku.Metoda dla "blenderowców", której jednak nie polecam - wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj.Smacznego!