ßßß Cookit - przepis na Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

nazwa

Wykonanie

Idealne do makaronu, jako dodatek do wielu dań lub po prostu smarowidło do kanapek. Ach... pesto bazyliowe. Kocham je za jego smak, uniwersalność i prostotę wykonania. Może nie należy do listy produktów dietetycznych, ale zapewniam - warte jest zgrzeszenia. To co? Skusicie się...? :)
Pesto bazyliowe
(ok. 1/2 szklanki)
- 1 doniczka świeżych liści bazylii
- 1 mały obrany ząbek czosnku
- 2 łyżki zrumienionych na patelni orzeszków pinii
- 1 łyżka zrumienionych na patelni migdałów (bez skórki)
- ok. 1-2 łyżki płatków drożdżowych (do smaku)
- ok. 60 ml oliwy z oliwek (jeśli pesto jest zbyt gęste można dodać więcej)
- sól, pieprz
Do moździerza wkładam bazylię, lekko solę by zmiękła. Ucieram.
Dodaję czosnek. Ponawiam czynność, czyli znowu ucieram.
Do bazylii i czosnku wrzucam podprażone wcześniej orzeszki pinii i migdały.
Do masy wlewam oliwę, wrzucam płatki drożdżowe (nie-weganie mogą użyć parmezanu). Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku.
Metoda dla "blenderowców", której jednak nie polecam - wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/pesto-bazyliowe.html