Wykonanie
Składniki3 porcje:1 łyżeczka
oliwy z oliwek + 1 łyżeczka
masła1 łyżka posiekanej
cebuli1/2 ząbka
czosnku, posiekanego2 szklanki
bulionusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz2 szklanki ugotowanego i obranego
bobu150 g
szpinaku, opłukanego3 cieniutkie plasterki paczkowanej
szynki parmeńskiej lub 50 g innej ulubionej
szynki2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniagarść liści
bazyliiPrzykładowe dodatki:posiekany
szczypiorekświeżo zmielony
czarny pieprzgrzanki
czosnkowePrzygotowanieDo garnka z grubym dnem wlać
oliwę, dodać
masło,
cebulę i
czosnek. Dusić na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, nie rumieniąc. Wlać
bulion, doprawić
solą morską i świeżo zmielonym
pieprzem, zagotować.Dodać
bób a po ponownym zagotowaniu
szpinak. Gotować przez 15 sekund, następnie zdjąć z ognia i zmiksować razem z
szynką,
oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i
bazylią.Zupę ewentualnie doprawić i podgrzać przed podaniem. Podawać np. z posiekanym
szczypiorkiem, świeżo zmielonym
pieprzem i grzankami czosnkowymi.WskazówkiW wersji wegetariańskiej zupy można pominąć
szynkę.