ßßß Cookit - przepis na Bób z szynką

Bób z szynką

nazwa

Wykonanie

Dla mnie jako dziecka bób i czereśnie to było ukoronowanie lata
Bób mogłam jeść tonami
Dziś jestem nadal jego fanką, a moja córka chyba po mnie odziedziczyła upodobanie do tego warzywa. Zazwyczaj jadam go po prostu z wody – ugotowany w skórkach w osolonej wodzie. Dziś sięgnęłam po przepis z książki Gordona Ramsaya „Kuchnie Świata”. W części o kuchni hiszpańskiej znalazł się bób.
Składniki :
500 g bobu (najlepiej świeżo wyłuskanego, mrożony bób przed przygotowaniem należy rozmrozić),
sól morska i czarny pieprz,
3 łyżki oliwy z oliwek,
100 g szynki, pokrojonej w kostkę,
1 cebula, obrana i drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
1 łyżka posiekanej pietruszki.
Wykonanie :
Bób wrzucić do garnka z wrzącą osoloną wodą. Ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i blanszować bób 2-3 minuty, aż zmięknie. Przelać do durszlaka i przelać zimną wodą i osączyć.
Na patelni rozgrzac oliwę, wrzucić szynkę i smazyć 2-3 minuty. Dodać cebulę i czosnek i smazyć delikatnie 6-8 minut, aż zmiękną, ale nie nabiorą koloru. Dodać do nich zblanszowany bób i potrząsając patelnią, podgrzewać 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość przełożyc do ciepłej miski, posypać pietruszką. Podawać z chlebem
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=899