Wykonanie
Dla mnie jako dziecka
bób i
czereśnie to było ukoronowanie lata
Bób mogłam jeść tonamiDziś jestem nadal jego fanką, a moja córka chyba po mnie odziedziczyła upodobanie do tego warzywa. Zazwyczaj jadam go po prostu z
wody – ugotowany w skórkach w osolonej wodzie. Dziś sięgnęłam po przepis z książki Gordona Ramsaya „Kuchnie Świata”. W części o kuchni hiszpańskiej znalazł się
bób.

Składniki :500 g
bobu (najlepiej świeżo wyłuskanego, mrożony
bób przed przygotowaniem należy rozmrozić),
sól morska i
czarny pieprz,3 łyżki
oliwy z oliwek,100 g
szynki, pokrojonej w kostkę,1
cebula, obrana i drobno posiekana,2 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane,1 łyżka posiekanej
pietruszki.Wykonanie :
Bób wrzucić do garnka z wrzącą osoloną
wodą. Ponownie doprowadzić
wodę do wrzenia i blanszować
bób 2-3 minuty, aż zmięknie. Przelać do durszlaka i przelać zimną
wodą i osączyć.Na patelni rozgrzac
oliwę, wrzucić
szynkę i smazyć 2-3 minuty. Dodać
cebulę i
czosnek i smazyć delikatnie 6-8 minut, aż zmiękną, ale nie nabiorą koloru. Dodać do nich zblanszowany
bób i potrząsając patelnią, podgrzewać 2-3 minuty. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Całość przełożyc do ciepłej miski, posypać
pietruszką. Podawać z
chlebem