Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 szklanki ugotowanego i obranego
bobu2 porcje sosu Cezaraok. 120 g
makaronu4 plasterki
szynki parmeńskiej (lub cieniutkiego
boczku)4 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia1 łyżka posiekanej
natki pietruszki4 łyżki gęstej
śmietany 18%1/2 szklanki tartego
parmezanu lub
grana padano2 łyżki posiekanego
szczypiorkuPrzygotowanieUgotować i obrać
bób. Przygotować 2 porcje sosu Cezara .
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając około 1/3 szklanki
wody.
Makaron z
wodą umieścić z powrotem w garnku, dodać pokrojoną na kawałki
szynkę parmeńską, 2 łyżki
oliwy, i mieszając podgrzewać na małym ogniu przez około pół minuty, następnie dodać
bób i
natkę pietruszki, wymieszać.Sos Cezara wymieszać z gęstą
śmietaną, doprawić
solą w razie potrzeby. Dodać do
makaronu i delikatnie przemieszać, wyłożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i tartym
parmezanem. Skropić pozostałymi 2 łyżkami
oliwy z oliwek, posypać
szczypiorkiem.
