ßßß Cookit - przepis na Makaron z bobem i Sosem Cezara

Makaron z bobem i Sosem Cezara

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
2 porcje sosu Cezara
ok. 120 g makaronu
4 plasterki szynki parmeńskiej (lub cieniutkiego boczku)
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Ugotować i obrać bób. Przygotować 2 porcje sosu Cezara . Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając około 1/3 szklanki wody.
Makaron z wodą umieścić z powrotem w garnku, dodać pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską, 2 łyżki oliwy, i mieszając podgrzewać na małym ogniu przez około pół minuty, następnie dodać bób i natkę pietruszki, wymieszać.
Sos Cezara wymieszać z gęstą śmietaną, doprawić solą w razie potrzeby. Dodać do makaronu i delikatnie przemieszać, wyłożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem. Skropić pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek, posypać szczypiorkiem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/makaron_z_bobem/przepis.html