ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5Tuńczyk z pesto z rukoli, z ziemniakami i szparagami
01 5admin5 / 5 starsTuńczyk z pesto z rukoli, z ziemniakami i szparagamiZ pieczonymi w łupinkach ziemniaczkami i gotowanymi na parze szparagami. W otoczce z pesto z rukoli, oliwy, soli, odrobiny czosnku i pestek dyni. W ten sposób można podać też np. filety z łososia. Młode ziemniaki najlepiej smakują jedzone razem ze skórkę, z jesiennych można wybierać środek widelcem. Piecze się je w piekarniku zawinięte w papier do pieczenia. Zobacz ZIEMNIAKI W PAPILOTACH .Składniki2 porcje10 małych ziemniaków2 łyżeczki masła100 g szparagów bez twardych końców, umytych i obranych z twardej skórki2 filety z tuńczyka po 100 g każdy (świeżego lub mrożonego)sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub olejuPesto z rukoligarść rukoli, bez twardych łodyżek4 łyżki oliwy z oliwek1/2 małego ząbka czosnku2 łyżki pestek dyniszczypta soliPrzygotowaniePiekarnik na nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i po 5 sztuk ułożyć na dwóch prostokątach wyciętych z papieru do pieczenia. Na ziemniakach ułożyć po łyżeczce masła. Zawinąć papier w papiloty, ułożyć na blaszce i piec przez 30 minut aż skórka się zarumieni.W międzyczasie przygotować pesto z rukoli: do pojemnika blendera włożyć rukolę, wlać 3 łyżki oliwy, dodać czosnek, pestki dyni i sól. Zmiksować, wymieszać z pozostałą łyżką oliwy. Nałożyć pesto łyżeczką na talerze, rysując okręgi. Szparagi gotować na parze, aż będą al dente, przez około 5 - 6 minut.Filety z tuńczyka posypać solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, wysmarować oliwą lub olejem. Smażyć przez 3 - 5 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa. Ziemniaki wyjąć z papieru, ułożyć na talerzach, na wierzch rozłożyć szparagi a na końcu tuńczyka.