Wykonanie
Składniki2 porcje150 g
makaronu (np. jajecznego Spaghetti)1 szklanka tartej dyni2 - 3 łyżki
maku1/2 szklanki tartego
parmezanu1/3 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowejMasło szałwiowe z
oliwą z oliwek:pęczek
szałwii (same liście)3 - 4 łyżki
masła3 - 4 łyżki
oliwy z oliwek extra virginsól morska, świeżo zmielony
pieprzDo podania:1/2 szklanki tartego
parmezanu1/3 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowejświeżo zmielony
pieprzPrzygotowanieNa małej patelni, na małym ogniu rozgrzać
masło razem z
oliwą z oliwek. Dodać liście
szałwii i smażyć na malutkim ogniu przez około 4 minuty (liście mają "skwierczeć"), aż zrobią się chrupiące. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Na drugą patelnię włożyć tartą
dynię i mieszając smażyć przez około 3 minuty, aż będzie miękka. Wymieszać z
makiem, doprawić
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową.*
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, pozostawić 1/3 szklanki
wody z gotowanego
makaronu.
Makaron z
wodą umieścić z powrotem w garnku i ustawić go na małym ogniu. Wymieszać z tartym
parmezanem. Połączyć z
dynią i
makiem, wyłożyć do głębokich talerzy, polać
masłem szałwiowym.Posypać dodatkowym
parmezanem, tartą
gałką muszkatołową, świeżo zmielonym
pieprzem.* tak przygotowaną
dynię (z
makiem i
gałką muszkatołową) można wymieszać z
oliwą z oliwek i/lub
masłem, i wykorzystać jako dodatek do
makaronu (w okrojonej wersji bez
masła szałwiowego).