ßßß Cookit - przepis na Makaron z tartą dynią, makiem i szałwią

Makaron z tartą dynią, makiem i szałwią

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
150 g makaronu (np. jajecznego Spaghetti)
1 szklanka tartej dyni
2 - 3 łyżki maku
1/2 szklanki tartego parmezanu
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Masło szałwiowe z oliwą z oliwek:
pęczek szałwii (same liście)
3 - 4 łyżki masła
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól morska, świeżo zmielony pieprz
Do podania:
1/2 szklanki tartego parmezanu
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Na małej patelni, na małym ogniu rozgrzać masło razem z oliwą z oliwek. Dodać liście szałwii i smażyć na malutkim ogniu przez około 4 minuty (liście mają "skwierczeć"), aż zrobią się chrupiące. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na drugą patelnię włożyć tartą dynię i mieszając smażyć przez około 3 minuty, aż będzie miękka. Wymieszać z makiem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.*
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, pozostawić 1/3 szklanki wody z gotowanego makaronu. Makaron z wodą umieścić z powrotem w garnku i ustawić go na małym ogniu. Wymieszać z tartym parmezanem. Połączyć z dynią i makiem, wyłożyć do głębokich talerzy, polać masłem szałwiowym.
Posypać dodatkowym parmezanem, tartą gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem.
* tak przygotowaną dynię (z makiem i gałką muszkatołową) można wymieszać z oliwą z oliwek i/lub masłem, i wykorzystać jako dodatek do makaronu (w okrojonej wersji bez masła szałwiowego).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/dynia/z_makiem/przepis.html