ßßß Cookit - przepis na Tatar inaczej

Tatar inaczej

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g polędwicy wołowej (mięso musi być bardzo świeże i dobrze schłodzone)
1 łyżka sosu sojowego
świeżo zmielony czarny pieprz
2 żółtka
1 łyżka oliwy truflowej
1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
oraz:
4 kromki chleba
kilka listków młodego szpinaku
kilka krążków cebuli cukrowej
kilka kawałków suszonych pomidorów
Przygotowanie
Mięso dokładnie posiekać lub zmielić w maszynce na średnich oczkach (można zmielić od razu z kilkoma suszonymi pomidorami), dodać sos sojowy, świeżo zmielony czarny pieprz, żółtka, oliwę truflową i olej z suszonych pomidorów. Wymieszać i sprawdzić czy nie trzeba dodać odrobiny soli morskiej.
Pieczywo grubo smarować tatarem, na wierzchu układać kawałki suszonych pomidorów, cebulę oraz szpinak, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić oliwą extra vergine.
Wskazówki
Można użyć domowego chleba z grubą i chrupiącą skórką na Guinnessie, razowego lub zwykłego bez dodatków .
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/tatar_oliwa_truflowa_suszone_pomidory/przepis.html