ßßß Cookit - przepis na Fasolka zapiekana z cebulką

Fasolka zapiekana z cebulką

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
0
admin
Fasolka zapiekana z cebulką
Pyszna zapiekana drobna fasolka z dużą ilością cebulki i oleju. Potrawa serwowana przez moją mamę podczas Wigilii. Bardzo nam wszystkim smakuje, nie tylko podczas świąt. Można ją przygotować jako dodatek do dania głównego, lub np. wtedy, gdy nie mamy innego pomysłu na wykorzystanie zapasów posiadanej fasoli.
Tak przygotowaną fasolkę można też dodać do kapusty z grzybami .
Składniki
1 słoik litrowy surowej fasolki (drobnej)
1 kg surowej cebuli
dużo oleju rzepakowego
Przygotowanie
Fasolkę bardzo dokładnie umyć, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Wody powinno być więcej niż fasolki, bo napęcznieje. Następnego dnia fasolkęugotować do miękkości w tej samej wodzie, lekko osolonej. Odcedzić, zachować wodę. Fasolkę doprawić solą i odrobiną pieprzu.
W międzyczasie na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec, gdy cebulka jest lekko złota, dodać dużo więcej oleju. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno warstwę fasolki na przemian z warstwą cebulki.
Zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180℃, przez około 30 minut lub aż do uzyskania złotego koloru na wierzchu potrawy. Zachowaną wodą z gotowanej fasoli można podlewać potrawę gdyby była za sucha.
Wskazówki
Usmażonej już cebulki z oliwą powinno być ½ litra w stosunku do 1 litra upieczonej fasolki. To dość dużo, ale dzięki temu fasolka jest po prostu smaczna. Fasolkę można posypać kminkiem lub suszonym oregano czy majerankiem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/fasolka_zapiekana/przepis.html