Wykonanie

Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0

0admin
Fasolka zapiekana z
cebulkąPyszna zapiekana drobna
fasolka z dużą ilością
cebulki i
oleju. Potrawa serwowana przez moją mamę podczas Wigilii. Bardzo nam wszystkim smakuje, nie tylko podczas świąt. Można ją przygotować jako dodatek do dania głównego, lub np. wtedy, gdy nie mamy innego pomysłu na wykorzystanie zapasów posiadanej
fasoli.Tak przygotowaną
fasolkę można też dodać do
kapusty z
grzybami .Składniki1 słoik litrowy surowej
fasolki (drobnej)1 kg
surowej cebulidużo
oleju rzepakowegoPrzygotowanie
Fasolkę bardzo dokładnie umyć, zalać zimną
wodą i odstawić na noc.
Wody powinno być więcej niż
fasolki, bo napęcznieje. Następnego dnia fasolkęugotować do miękkości w tej samej wodzie, lekko osolonej. Odcedzić, zachować
wodę.
Fasolkę doprawić
solą i odrobiną
pieprzu.W międzyczasie na
oleju zeszklić drobno pokrojoną
cebulkę. Pod koniec, gdy
cebulka jest lekko złota, dodać dużo więcej
oleju. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno warstwę
fasolki na przemian z warstwą
cebulki.Zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180℃, przez około 30 minut lub aż do uzyskania złotego koloru na wierzchu potrawy. Zachowaną
wodą z gotowanej
fasoli można podlewać potrawę gdyby była za sucha.WskazówkiUsmażonej już
cebulki z
oliwą powinno być ½ litra w stosunku do 1 litra upieczonej
fasolki. To dość dużo, ale dzięki temu
fasolka jest po prostu smaczna.
Fasolkę można posypać
kminkiem lub
suszonym oregano czy
majerankiem.