ßßß Cookit - przepis na Fasolka w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
- 2 szklanki fasoli (ok. 340g),
- ½ papryki (ok. 100g),
- 1 cebula (ok. 80g),
- ½ pora (ok. 50g)
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- szklanka passaty pomidorowej (ok. 200 ml)
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka i ostra, ulubione zioła.
Sposób przygotowania
1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli dodajemy plastry pora i paprykę pokrojoną w kosteczkę.
3. Warzywa dusimy ok. 10 min.
4. Do warzyw dodajemy passatę i fasolę.
5. Całość doprawiamy do smaku.
Fasolka po bretońsku wegetariańska jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 390 g
Energia: 253 , 9 kcal
Białko: 16,2 g
Tłuszcze: 4 , 3 g
Węglowodany: 50 , 9 g
Błonnik pokarmowy : 13 , 9 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/01/fasolka-w-sosie-pomidorowym.html