Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 2 szklanki
fasoli (ok. 340g),- ½
papryki (ok. 100g),- 1
cebula (ok. 80g),- ½
pora (ok. 50g)- łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g),- szklanka passaty pomidorowej (ok. 200 ml)-
przyprawy:
pieprz,
sól,
słodka papryka i ostra, ulubione
zioła.Sposób przygotowania1.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na
oleju rzepakowym.2. Do
cebuli dodajemy plastry
pora i
paprykę pokrojoną w kosteczkę.3. Warzywa dusimy ok. 10 min.4. Do warzyw dodajemy passatę i
fasolę.5. Całość doprawiamy do smaku.
Fasolka po bretońsku wegetariańska jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- witaminę B1 (pochodzącą z
fasoli), która działa przeciwdepresyjnie.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 390 gEnergia: 253 , 9 kcal
Białko: 16,2 gTłuszcze: 4 , 3 gWęglowodany: 50 , 9 gBłonnik pokarmowy : 13 , 9 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza