Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- ¼
papryki (ok. 50g),- ¼
cebuli (ok. 20g),- ½ szklanki passaty pomidorowej (ok. 125 ml),- łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra, ulubione
zioła.Sposób przygotowania1.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na
oleju rzepakowym.2. Do
cebuli dodajemy drobno pokrojoną
paprykę.3. Całość dusimy ok. 5 min.4. Do
papryki dodajemy passatę
pomidorową i dusimy kolejne 5 min.5. Gotową salsę doprawiamy do smaku.
Salsa jest bogata w:- witaminę C (pochodząca z
papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- likopen (pochodzący z passaty), który przeciwdziała procesom starzenia się.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 gEnergia: 45 , 6 kcal
Białko: 1,3 gTłuszcze: 2 , 9 gWęglowodany: 5 , 6 gBłonnik pokarmowy : 1 , 8 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza