ßßß Cookit - przepis na Salsa meksykańska

Salsa meksykańska

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
- ¼ papryki (ok. 50g),
- ¼ cebuli (ok. 20g),
- ½ szklanki passaty pomidorowej (ok. 125 ml),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione zioła.
Sposób przygotowania
1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną paprykę.
3. Całość dusimy ok. 5 min.
4. Do papryki dodajemy passatę pomidorową i dusimy kolejne 5 min.
5. Gotową salsę doprawiamy do smaku.
Salsa jest bogata w:
- witaminę C (pochodząca z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- likopen (pochodzący z passaty), który przeciwdziała procesom starzenia się.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 45 , 6 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 2 , 9 g
Węglowodany: 5 , 6 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 8 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/01/salsa-meksykanska_5.html