Wykonanie
Składniki4 - 6 porcji1 mały filet
indyka, około 600 g1 łyżka + 1 łyżeczka
oliwy extra vergine1 łyżeczka
suszonego estragonu100 g
szynki parmeńskiej lub innej suszonej lub cieniutko pokrojonego
boczkuopcjonalnie - świeże
zioła np.
tymianek,
rozmarynNadzienie200 g suszonych
śliwek1 łyżeczka
masła1 łyżka
powideł śliwkowychskórka starta z 1/2
mandarynki1 łyżeczka
przyprawy korzennejSos4 pełne łyżki
powideł śliwkowych2 łyżeczki
przyprawy korzennej1 szklanka (250 ml) czerwonego
wytrawnego winaskórka starta z 1/2
mandarynki + sokszczypta świeżo zmielonego
pieprzuPrzygotowanieFilet
indyka położyć na desce, wykroić ze środka polędwiczkę (wykorzystać ją np. na kotleciki w panierce dla dzieci). Pozostały większy filet włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozbić tłuczkiem na dwa
razy cieńszy filet (około 1,5 cm). Oprószyć go
solą morską,
suszonym estragonem i wysmarować 1 łyżką
oliwy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Nadzienie:
suszone śliwki posiekać, dodać
masło, powidła, skórkę z
mandarynki i
przyprawę korzenną, wymieszać.Nadzienie wyłożyć na
indyka formując z niego wałeczek wzdłuż dłuższego
boku filetu w około 1/3 odległości od brzegu. Zwinąć filet w roladkę, następnie zawinąć w plasterki
szynki, tak aby w miejscu łączenia filetu nie było złączenia
szynki.Położyć na blaszce do pieczenia, posmarować pozostałą 1 łyżeczką
oliwy i posypać listami
ziół jeśli ich używamy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.Roladę wyjąć z piekarnika i po odczekaniu kilku minut pokroić na porcje. Podawać z sosem w oddzielnej miseczce. Roladkę polać sosem dopiero przed podaniem, najlepiej już bezpośrednio na talerzu, dzięki temu sos nie zabarwi
mięsa. Podawać z
ryżem i surówką.Propozycja podaniasurówka, np. z
czerwonej kapusty lub
sałata lub mieszanka
sałat z prostym
winegretem / ugotowany
ryż