ßßß Cookit - przepis na Gęś pieczona z mandarynkami

Gęś pieczona z mandarynkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 porcji
1 gęś, wypatroszona, o wadze około 4,5 kg (świeża lub mrożona)
1 łyżka stołowa soli morskiej
1 torebeczka przyprawy korzennej lub piernikowej (40 g)
1 torebeczka goździków (10 g)
5 suszonych śliwek
700 g mandarynek
50 g masła
Sos korzenno-śliwkowy:
1 słoiczek powideł śliwkowych (węgierkowych)
1 i 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
300 g mandarynek lub pomarańczy
Przygotowanie
Mrożoną gęś należy wcześniej rozmrozić, np. przez cały dzień, na blacie w kuchni, w temp. pokojowej. Wyjąć z gęsi woreczek z podrobami (można je wykorzystać przy innej okazji)* .
Gęś natrzeć solą morską a następnie przyprawą korzenną (2 łyżeczki odłożyć na sos korzeno-śliwkowy). Zetrzeć skórkę z 2 - 3 mandarynek i natrzeć nią gęś (głównie piersi i nogi). Do środka włożyć suszone śliwki oraz obrane ze skórki mandarynki + 2 mandarynki z powtykanymi w skórkę goździkami (wykorzystać połowę opakowania). Resztę mandarynek również umyć, powtykać resztę goździków i zachować (dodamy je w trakcie pieczenia gęsi). Tak przygotowaną gęś można od razu upiec lub przykryć i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . Roztopić masło i pędzelkiem posmarować gęś (najbardziej na piersiach i nogach). Na dno gęsiarki lub dużego naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego położyć kratkę metalową (jeśli naczynie jest rozszerzane ku górze i gęś nie leży całkowicie bezpośrednio na dnie - nie trzeba używać kratki.
Gęś ułożyć w naczyniu na jednym boku, skrzydłem do góry. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 minut. Następnie przewrócić gęś na drugi bok drugim skrzydłem do góry i piec gęś bez przykrycia przez następne 40 minut.
Ostrożnie wylać tłuszcz zgromadzony na dnie naczynia (uwaga, będzie gorący). Gęś położyć w naczyniu piersiami do góry i piec w ten sposób już do końca, przez 100 minut. W połowie pieczenia dodać mandarynki.
Gęś wyjąć z piekarnika, położyć na tacy lub blaszce do pieczenia i odczekać około 15 minut przed pokrojeniem. Pieczone mandarynki i śliwki ze środka należy wyrzucić, pieczone mandarynki z naczynia można podać do kaczki.
Gęś podawać z sosem korzenno-śliwkowym (przepis poniżej) oraz wybranymi składnikami np. pieczone gruszki z żurawiną, risotto jabłkowe, ziemniaczki w papilotach itp. Przy tym przepisie na gęś jest więcej propozycji.
Sos korzenno-śliwkowy:
Powidła włożyć do garnka, dodać wino i przyprawę korzenną. Zagotować, w międzyczasie dodać 1 łyżeczkę skórki startej z mandarynki oraz sok ze wszystkich mandarynek. Pogotować jeszcze przez około 5 minut.
* gęsią szyjkę i serce można dodać do sporządzenia bulionu drobiowego, rosołu, do ogórkowej . Wątróbkę można dodać do pâté z wątróbki kurzej (lub zamrozić i zebrać większą ilość wątróbki gęsiej i zrobić pâté tylko z z gęsiej wątróbki). Podroby można zamrozić i wykorzystywać sukcesywnie.Na szkielecie i kościach skrzydełek można ugotować rosół (jeszcze tego samego dnia lub następnego, przechowując korpus w lodówce).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/ges/ges_pieczona_w_calosci/przepis.html