Wykonanie
Składniki6 porcji1
gęś, wypatroszona, o wadze około 4,5 kg (świeża lub mrożona)1 łyżka stołowa
soli morskiej1 torebeczka
przyprawy korzennej lub piernikowej (40 g)1 torebeczka
goździków (10 g)5 suszonych
śliwek700 g
mandarynek50 g
masłaSos korzenno-
śliwkowy:1 słoiczek
powideł śliwkowych (węgierkowych)1 i 1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego wina2 łyżeczki
przyprawy korzennej lub piernikowej300 g
mandarynek lub
pomarańczyPrzygotowanieMrożoną
gęś należy wcześniej rozmrozić, np. przez cały dzień, na blacie w kuchni, w temp. pokojowej. Wyjąć z gęsi woreczek z
podrobami (można je wykorzystać przy innej okazji)* .
Gęś natrzeć
solą morską a następnie
przyprawą korzenną (2 łyżeczki odłożyć na sos korzeno-
śliwkowy). Zetrzeć skórkę z 2 - 3
mandarynek i natrzeć nią
gęś (głównie piersi i nogi). Do środka włożyć
suszone śliwki oraz obrane ze skórki
mandarynki + 2
mandarynki z powtykanymi w skórkę
goździkami (wykorzystać połowę opakowania). Resztę
mandarynek również umyć, powtykać resztę
goździków i zachować (dodamy je w trakcie pieczenia gęsi). Tak przygotowaną
gęś można od razu upiec lub przykryć i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . Roztopić
masło i pędzelkiem posmarować
gęś (najbardziej na piersiach i nogach). Na dno gęsiarki lub dużego naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego położyć kratkę metalową (jeśli naczynie jest rozszerzane ku górze i
gęś nie leży całkowicie bezpośrednio na dnie - nie trzeba używać kratki.
Gęś ułożyć w naczyniu na jednym
boku, skrzydłem do góry. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 minut. Następnie przewrócić
gęś na drugi bok drugim skrzydłem do góry i piec
gęś bez przykrycia przez następne 40 minut.Ostrożnie wylać tłuszcz zgromadzony na dnie naczynia (uwaga, będzie gorący).
Gęś położyć w naczyniu piersiami do góry i piec w ten sposób już do końca, przez 100 minut. W połowie pieczenia dodać
mandarynki.
Gęś wyjąć z piekarnika, położyć na tacy lub blaszce do pieczenia i odczekać około 15 minut przed pokrojeniem. Pieczone
mandarynki i
śliwki ze środka należy wyrzucić, pieczone
mandarynki z naczynia można podać do
kaczki.
Gęś podawać z sosem korzenno-
śliwkowym (przepis poniżej) oraz wybranymi składnikami np. pieczone
gruszki z
żurawiną, risotto
jabłkowe, ziemniaczki w papilotach itp. Przy tym przepisie na
gęś jest więcej propozycji.Sos korzenno-
śliwkowy:Powidła włożyć do garnka, dodać
wino i
przyprawę korzenną. Zagotować, w międzyczasie dodać 1 łyżeczkę skórki startej z
mandarynki oraz sok ze wszystkich
mandarynek. Pogotować jeszcze przez około 5 minut.* gęsią szyjkę i
serce można dodać do sporządzenia
bulionu drobiowego, rosołu, do ogórkowej .
Wątróbkę można dodać do pâté z
wątróbki kurzej (lub zamrozić i zebrać większą ilość
wątróbki gęsiej i zrobić pâté tylko z z gęsiej
wątróbki).
Podroby można zamrozić i wykorzystywać sukcesywnie.Na szkielecie i kościach skrzydełek można ugotować rosół (jeszcze tego samego dnia lub następnego, przechowując korpus w lodówce).

