ßßß Cookit - przepis na Powidła do przełożenia piernika

Powidła do przełożenia piernika

nazwa

Wykonanie

Zapewne planujecie już menu świąteczne. Jeśli będziecie robić piernik i potrzebne Wam przełożenie na bazie powideł, koniecznie rozważcie ten przepis. Przełożenie jest tak smaczne, że poświęciłam mu odrębny post - by było ono dostrzeżone. Zazwyczaj do tej pory mój ulubiony piernik staropolski przekładałam domowymi powidłami śliwkowymi, trochę podgrzanymi przed smarowaniem. W tym roku odkryłam tę fantastyczną alternatywę. Podpatrzyłam ją u Pawła Małeckiego, noszącego tytuł Mistrza Polski Cukierników (2008 r.).
Składniki:
1 słoik powideł śliwkowych 300g (w oryginale 410 g)
150g miękkich i słodkich suszonych śliwek
sok z 1 dużej pomarańczy
otarta skórka z 1/2 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
3 nieduże laski cynamonu
Wykonanie:
W garnku połączyć wszystkie składniki, gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzić do zagotowania (ja gotowałam jeszcze 2-3 minuty do zgęstnienia) - konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjąć laski cynamonu, zmiksować. Wystudzić powidła (trochę zgęstnieją) i przełożyć nimi piernik.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2013/12/powidla-do-przelozenia-piernika.html