Wykonanie
Zapewne planujecie już menu świąteczne. Jeśli będziecie robić piernik i potrzebne Wam przełożenie na bazie powideł, koniecznie rozważcie ten przepis. Przełożenie jest tak smaczne, że poświęciłam mu odrębny post - by było ono dostrzeżone. Zazwyczaj do tej
pory mój ulubiony piernik staropolski przekładałam domowymi powidłami śliwkowymi, trochę podgrzanymi przed smarowaniem. W tym roku odkryłam tę fantastyczną alternatywę. Podpatrzyłam ją u Pawła Małeckiego, noszącego tytuł Mistrza Polski Cukierników (2008 r.).Składniki:1 słoik
powideł śliwkowych 300g (w oryginale 410 g)150g miękkich i słodkich suszonych
śliweksok z 1 dużej
pomarańczyotarta skórka z 1/2
pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej3 nieduże laski
cynamonuWykonanie:W garnku połączyć wszystkie składniki, gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzić do zagotowania (ja gotowałam jeszcze 2-3 minuty do zgęstnienia) - konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjąć laski
cynamonu, zmiksować. Wystudzić powidła (trochę zgęstnieją) i przełożyć nimi piernik.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb