Składniki:- 2 polędwiczki wieprzowe- 100g suszonych śliwek- 1 łyżka masła- 1 łyżka powideł śliwkowych- 1 łyżeczka przyprawy korzennej- 150g szynki parmeńskiej w plasterkach- skórka starta z 1/2 mandarynki- sól i pieprz- ok. 70g sera camembert- 1 łyżeczka ziół prowansalskich*na sos- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina- 4 łyżki powideł śliwkowych- 2 łyżeczki przyprawy korzennej- pieprz- skórka starta z 1/2 mandarynkiSposób przygotowania:1. Polędwiczki oczyszczamy z błon, kroimy w poprzek w plastry i rozbijamy na kształt kotleta. Każdy kawałek mięsa delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.2. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy je z łyżką powideł i masła oraz z skórką mandarynki, przyprawą korzenną i ziołami.3. Na każdym rozbitym filecie kładziemy po kawałku sera i kilka suszonych śliwek, zawijamy roladki, owijamy w szynce parmeńskiej i przekłuwamy wykałaczki, by podczas smażenia się nie rozpadły.4. Na łyżce masła i oliwy smażymy roladki najpierw na większym ogniu na złoty kolor, później na mniejszym ok. 10-15 min., do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Przed podaniem wyciągamy wykałaczki.5. Wszystkie składniki na sos wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.6. Gotowe roladki wykładamy na talerze i polewamy winnym sosem.Inspiracja: kwestiasmaku