Wykonanie
Składniki4 porcje:ok. 350 g
młodych ziemniaków500 g filetów z
łososia4 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego3 łyżeczki nasion
kolendryskórka starta z 1
cytryny1 żółta i 1 zielona
cukinia2 łyżki
oleju roślinnego lub
oliwyPrzygotowanie
Ziemniaki oskrobać, opłukać i włożyć do garnka, zalać zimną
wodą, posolić i ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić na kawałki.Filety
łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w kostkę. W moździerzu rozetrzeć
kmin rzymski i
kolendrę, ale niekoniecznie na idealny proszek - mogą pozostać większe kawałki przypraw.
Łososia natrzeć
przyprawami oraz
skórką cytrynową, ale tylko z dwóch stron (jeśli nie będziemy używać
cukinii, możemy
łososia obtoczyć z każdej strony).
Cukinię obierać obieraczką do warzyw z każdej strony do czasu aż powstające paseczki będą jeszcze miały skórkę. Środek
cukinii wykorzystać do innej potrawy.
Cukinię wrzucić na 15 sekund do wrzątku (nie robiłam tego, ale polecam jeśli ktoś woli bardziej miękką
cukinię).Przygotować szaszłyki nadziewając kawałki
łososia oraz
ziemniaków i przeplatając je tasiemkami z
cukinii.
Cukinią oplatać
łososia od strony bez przypraw.Płytę grillową posmarować
olejem roślinnym lub
oliwą. Położyć szaszłyki i grillować przez około minutę z każdej strony lub przez około 1,5 minuty tylko od strony
łososia w przyprawach.