Wykonanie
Składniki4 porcje500 g
polędwicy wołowejsól, świeżo mielony
pieprz8
zielonych szparagówSos béarnaise:80 ml
białego wina2 łyżki
octu winnego1/2
cebulki szalotki5 ziaren
czarnego pieprzugarść
świeżego estragonułyżeczka
suszonego estragonu50 g
masła2
żółtka (ciepłe, nie z lodówki)1/2 łyżki
soku z cytrynyduża szczypta
soliPrzygotowanieSos béarnaise:
wino,
ocet, pokrojoną w drobną kostkę
szalotkę, ziarna
pieprzu, łodygi
estragonu (bez liści, liście zachować) i
suszony estragon włożyć do garnka i podgrzewać ok. 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek
wywaru.
Wywar odcedzić na sitku.
Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temp. pokojowej
żółtka ubić na pianę z dodatkiem
soku z cytryny i
soli. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące
masło i na koniec odcedzony
wywar. Wymieszać z listkami
świeżego estragonu.
Steki:
mięso wcześniej pokroić, ocieplić, pokroić na 3 cm plastry. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury i włączyć funkcję grilla*.
Steki wyłożyć na kratkę i umieścić na górnej półce piekarnika (pod samym grillem, uwaga - poniżej warto włożyć blachę, na którą będzie ściekać tłuszcz). Piec po ok. 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z pieca
steki luźno przykryć folią aluminiową na około 5 minut.
Szparagi opłukać w zlewie pod bieżącą
wodą, odłamać grube jasne końce łodyg (nie będą potrzebne). Ładne zielone łodygi ugotować w koszyczku na parze (jeśli nie mamy koszyczka lub naczynia do gotowania na parze możemy użyć sitka - włożyć
szparagi do sitka główkami do góry, zawiesić sitko na brzegu garnka z
wodą (wystarczy wypełnić go
wodą do 1/3), przykryć pokrywką i gotować przez około 5 minut licząc od czasu zagotowania
wody.*Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją grilla
steki możemy usmażyć na patelni (najlepiej grillowej) po ok. 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia na patelnię wkładamy łyżkę
masła i
mięso obtaczamy w rozpuszczonym
maśle. Po zdjęciu z patelni
steki przykrywamy folią aluminiową na 5 minut.WskazówkiPoza sezonem na
szparagi można używać
brokułów.