Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
estragon 3 gałązki
szalotka 1 sztuk
wino białe 4 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
masło 100 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
steki z
polędwicy wołowej 4 sztuk
oliwa według uznaniaWykonanie:Opłukany
estragon oraz oczyszczoną
szalotkę posiekać, włożyć do rondla i zalać
winem oraz
octem i chwile gotować. Odparować objętość
wina do 1 łyżki, a
szalotka musi być szklana. Łyżką cedzakową wyjąć
szalotkę i
estragon, a do ostudzonego pozostałego płynu dodać odrobinę
wody i
żółtka. Ubić trzepaczką na puszysta pianę. W drugim rondlu rozpuścić
masło. Do jajecznej pianki powoli dodać ostudzone
masło, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Wymieszać z ugotowana
szalotka i
estragonem. Mieszając, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.
Steki posmarować
oliwą i smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Jeśli
steki maja być mocno wysmażone, to smażyć jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia przyprawić
sola oraz
pieprzem.
steki podawać z sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaSosy i pastyKomentarze:Autor:
AnnaData: 2011-05-22Super przepis! Uzywalam zawsze szwedzkiego, ale ten jest lepszy i prostszy w wykonananiu. Dodam sosu nie do
poledwicz tym razem, tylko do szparagow! Pozdrowienia!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: