ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoestragon 3 gałązkiszalotka 1 sztukwino białe 4 łyżek stołowychocet winny 1 łyżek stołowychżółtka 2 sztukmasło 100 gramówpieprz według uznaniasól według uznaniasteki z polędwicy wołowej 4 sztukoliwa według uznaniaWykonanie:Opłukany estragon oraz oczyszczoną szalotkę posiekać, włożyć do rondla i zalać winem oraz octem i chwile gotować. Odparować objętość wina do 1 łyżki, a szalotka musi być szklana. Łyżką cedzakową wyjąć szalotkę i estragon, a do ostudzonego pozostałego płynu dodać odrobinę wody i żółtka. Ubić trzepaczką na puszysta pianę. W drugim rondlu rozpuścić masło. Do jajecznej pianki powoli dodać ostudzone masło, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Wymieszać z ugotowana szalotka i estragonem. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Steki posmarować oliwą i smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Jeśli steki maja być mocno wysmażone, to smażyć jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia przyprawić sola oraz pieprzem. steki podawać z sosem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaSosy i pastyKomentarze:Autor: AnnaData: 2011-05-22Super przepis! Uzywalam zawsze szwedzkiego, ale ten jest lepszy i prostszy w wykonananiu. Dodam sosu nie do poledwicz tym razem, tylko do szparagow! Pozdrowienia!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: