ßßß Cookit - przepis na Steki z polędwicy z sosem bearnaise

Steki z polędwicy z sosem bearnaise

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
estragon 3 gałązki
szalotka 1 sztuk
wino białe 4 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
masło 100 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
steki z polędwicy wołowej 4 sztuk
oliwa według uznania
Wykonanie:
Opłukany estragon oraz oczyszczoną szalotkę posiekać, włożyć do rondla i zalać winem oraz octem i chwile gotować. Odparować objętość wina do 1 łyżki, a szalotka musi być szklana. Łyżką cedzakową wyjąć szalotkę i estragon, a do ostudzonego pozostałego płynu dodać odrobinę wody i żółtka. Ubić trzepaczką na puszysta pianę. W drugim rondlu rozpuścić masło. Do jajecznej pianki powoli dodać ostudzone masło, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Wymieszać z ugotowana szalotka i estragonem. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Steki posmarować oliwą i smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Jeśli steki maja być mocno wysmażone, to smażyć jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia przyprawić sola oraz pieprzem. steki podawać z sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sosy i pasty
Komentarze:
Autor: Anna
Data: 2011-05-22
Super przepis! Uzywalam zawsze szwedzkiego, ale ten jest lepszy i prostszy w wykonananiu. Dodam sosu nie do poledwicz tym razem, tylko do szparagow! Pozdrowienia!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10801/Steki-z-poledwicy-z-sosem-bearnaise