Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
steki z
polędwicy wołowej 4 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
olej 2 łyżek stołowych
szalotka 1 sztuk
pieprz 6 ziarna
wino białe 2 łyżek stołowych
musztarda francuska 2 łyżek stołowych
masło 200 gramów
sok z cytryny według uznania
pieprz Cayenne według uznaniaWykonanie:
Sos musztardowy: oczyszczoną
szalotkę pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka razem z grubo zmielonym
pieprzem, dodać
wino i całość prawie zupełnie wygotować. Wymieszać z
masłem i
musztardą. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem cayenne i
sokiem z cytryny. Trzymać sos w cieple.Umyte, osuszone
steki lekko zbić i oprószyć
sola oraz
pieprzem. Na rozgrzanym na patelni
oleju zrumienić
steki z obu stron. Dalej smażyć na małym ogniu, w zależności od preferowanego stopnia ich miękkości, ok. 3-7 minut. Podawać z
sosem musztardowym i frytkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: