ßßß Cookit - przepis na Stek wołowy z kukurydzą

Stek wołowy z kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Wpis przygotowany na akcję kulinarną "Szwajcarskie inspiracje". Wybrałam wołowinę, która jest najczęściej jadanym mięsem w Szwajcarii.
Przygotowałam befsztyki (pół-krwisty dla męża, a d la siebie wypieczony), który dobrze komponują się z kukurydzą i ziemniakami, w obowiązkowym towarzystwie czerwonego wina.
2 steki z polędwicy wołowej (po ok.150-180 g)
sól, pieprz
olej do smażenia
dodatki (kukurydza z puszki, ziemniaki)
Mięso wyjąć z lodówki na 30-40 minut przed smażeniem.
Stek oprószyć z dwóch stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wetrzeć w mięso.
Na sporą ilość dobrze rozgrzanego oleju ułożyć mięso i piec ok. 5 minut z jednej strony i ok. 4 minuty z drugiej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia oraz grubości mięsa).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/09/stek-woowy-z-kukurydza.html