Wykonanie
Wpis przygotowany na akcję kulinarną "Szwajcarskie inspiracje". Wybrałam
wołowinę, która jest najczęściej jadanym
mięsem w Szwajcarii.Przygotowałam befsztyki (pół-krwisty dla
męża, a d la siebie wypieczony), który dobrze komponują się z
kukurydzą i
ziemniakami, w obowiązkowym towarzystwie
czerwonego wina.2
steki z
polędwicy wołowej (po ok.150-180 g)
sól,
pieprzolej do smażeniadodatki (
kukurydza z puszki,
ziemniaki)
Mięso wyjąć z lodówki na 30-40 minut przed smażeniem.
Stek oprószyć z dwóch stron
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem i wetrzeć w
mięso.Na sporą ilość dobrze rozgrzanego
oleju ułożyć
mięso i piec ok. 5 minut z jednej strony i ok. 4 minuty z drugiej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia oraz grubości
mięsa).