Wykonanie
SkładnikiOkoło 20 sztuk:100 g miękkiego
masła3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
likieru kokosowego lub
rumu,
Malibu (opcjonalnie)200 g dobrej
białej czekolady lub białych
groszków czekoladowychOpcjonalnie:
wiórki kokosowe do obtoczenia (lub np.
cukier puder, glukoza w proszku, drobno posiekane
pistacje, matcha)do podania: mini papilotki lub pudełeczko do przechowywania
trufliPrzygotowanie
Masło ocieplić w temperaturze pokojowej.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić.
Masło utrzeć mikserem razem z
cukrem pudrem i
likierem (około 5 minut).Stopniowo dodawać po łyżce
czekoladę (ostudzoną, letnią) cały czas miksując (w
sumie przez około 1 minutę).Wstawić do lodówki na około 2 godziny lub do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki (na razie mogą być niezgrabne i poszarpane). Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 2 godziny).Wygładzić powierzchnię
trufli, obtoczyć w wiórkach lub cukrze pudrze. Przechowywać w lodówce.WskazówkiW środek pralinki można włożyć obranego
migdała.