ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka Makaroniki

Ciasteczka Makaroniki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 25
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
orzech włoski mielony 200 gramów
cukier puder 200 gramów
sucharki 60 gramów
białka 4 sztuk
masło 150 gramów
cukier puder 100 gramów
czekolada 50 gramów
rum 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, wsypać orzechy i pokruszone sucharki. Z ciasta formować łyżeczką małe placuszki i kłaść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Powinny być lekko zrumienione, ale w środku zupełnie miękkie.
Krem: masło utrzeć z 100g cukru pudru. Pokruszoną czekoladę stopić na parze, przestudzić i dodawać po łyżce do masła. Wlać rum.
Makaroniki smarować kremem i składać po dwa.
Uwagi:
Rum można zastąpić olejkiem rumowym (kilka kropel).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4593/Ciasteczka-Makaroniki