Wykonanie
Chleb niech żyje! Tylko samotny wygląda tak samotnie. . Jesień jest,
orzechy pod nogami turlają się. Zróbmy coś pożytecznego, usuńmy je z
drogi. Zróbmy coś pożytecznego, dla ciała, podniebienia i zdrowia.
Masło z
orzechów włoskich. Dużo kalorii, ale samo zdrowie . Zawierają pełnowartościowe
białko i kwasy omega - 3. Są źródłem fosforu - odżywiają i wspomagają pracę mózgu. Zawierają także żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, ale także witaminę E, która korzystnie wpływa na skórę.Litania młodości zawarta jadalnej w miniaturce mózgu ! Pysznie! ;)
Składniki ( na 160 g
masła):250 g
orzechów włoskich (bez łupin)
Orzechy rozsyp równomiernie na blaszce i upraż w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (z termoobiegiem) przez 10 minut. Następnie przesyp je na ściereczkę, zrób 'sakiewkę' i potrząsaj, aby łupinki się oddzieliły.
Orzechy przełóż do wysokiego naczynia. Tam cierpliwie rozdrabniaj
orzechy. Rób przerwy i dalej rozdrabniaj. Blenduj aż
orzechy puszczą
olej (ok. 15 minut) i masa będzie mokra, ale gęsta. Przechowuj w lodówce.I na kanapkę !
Wartość Kaloryczna 100 kcal (1 łyżeczka {10g} )
Białko 2,5 gWęglowodany 2 , 8 gTłuszcz 9 , 5 g