ßßß Cookit - przepis na Tort Piña colada

Tort Piña colada

nazwa

Wykonanie

Składniki
Biszkopt:
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Mus z ananasem:
2 ananasy
2 łyżki likieru kokosowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Krem kokosowy:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1/4 szklanki likieru kokosowego
1 szklanka cukru
500 g sera mascarpone
250 g sera ricotta
Nasączenie: 6 - 9 łyżek białego rumu
Dekoracja:
wiórki kokosowe na boki
listki ananasa
Przygotowanie
Biszkopt: Dno wysokiej tortownicy o średnicy około 24 - 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
Mus z ananasem: Wykroić miąższ z ananasów: odciąż i wyrzucić łupinę oraz środki. Zachować liście do dekoracji. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Połowę ilości ananasa włożyć do rondelka, dodać likier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny lub od czasu aż ananas zmięknie (dla świeżego ananasa nieco dłużej). Zmiksować na mus, dodać resztę pokrojonego ananasa, wymieszać i ponownie zagotować, po minucie gotowania dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Zagotować i potrzymać chwilkę na ogniu aż masa będzie gęsta jak dżem. Ostudzić przed wyłożeniem na tort.
Krem kokosowy: Do garnka wlać mleko kokosowe i likier, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości nie większej niż 2/3 szklanki. Ostudzić. Ser mascarpone i ricottę włożyć do dużej miski, dodać syrop kokosowy i wymieszać.
Pierwszy dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze, skropić 2 - 3 łyżkami rumu, delikatnie rozsmarować 1/2 masy ananasowej i 1/3 kremu kokosowego, położyć drugi blat, skropić rumem, położyć resztę masy ananasowej (1 łyżkę pozostawić na boki) i przykryć połową pozostałego kremu. Położyć ostatni blat, skropić rumem i przykryć resztą kremu. Częścią kremu i łyżką masy z ananasa posmarować boki tortu, ale tylko tyle aby wiórki kokosowe łatwo się przykleiły. Boki posypać wiórkami a wierzch udekorować listkami ananasa.
Wskazówki
Przygotowanie biszkoptu można zobaczyć na filmie . Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
Cały tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby masa zastygła i wszystkie smaki się połączyły.
Jeśli nie mamy dostępu do świeżych ananasów możemy zastąpić je ananasami z puszki, jednak ze świeżymi owocami tort będzie smaczniejszy, lepiej wyważony smakowo, nie będzie taki słodki.
Jeśli nie możemy kupić likieru kokosowego możemy go pominąć lub użyć syropu kokosowego (takiego do drinków). Możemy też zastąpić go rumem.
Tort można przygotować w wersji bez alkoholu . Blaty nasączamy sokiem ananasowym i herbatą z cytryną.
Ricottę można zastąpić mascarpone lub dokładnie zmielonym serem śmietankowym (twarogiem) - musi być sztywny.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_pina_colada/przepis.html