ßßß Cookit - przepis na Tort Pina Colada

Tort Pina Colada

nazwa

Wykonanie

Wiosna, wiosna, wiosna ach to...JA! Jakie to samolubnie, prawda? To nic- dziś mi wolno. Mam urodziny i pozwalam sobie na przypominanie o tym wszystkim w koło. Uwielbiam ten dzień za wszystkie wspaniałe życzenia. Wszystkie są wyjątkowe i dla mnie bardzo ważne. C zy urodziny można obchodzić kilka razy w roku???
Odnośnie wiosny- dziś w Bełchatowie pięknie świeciło słońce. Wiosna przyszła na całego ! Nawet ona zrobiła mi niespodziewajke! :D
A teraz tort, który podpatrzyłam u Choco Freak . Kilka postów wcześniej zobaczyłam jeszcze tort czekoladowo- miętowy, który obowiązkowo też się u mnie pojawi!
Pina Colada widziałam też na Kwestii Smaku i u Bistro Mamy. Wszystkie wersje są imponujące i łączy je jedno- wyglądają baaaaaardzo apetycznie.
Mój zawiera pół butelki likieru kokosowego...i od razu dodam, że w ogóle go nie czuć. Sprawdziłam po zjedzeniu kawałeczka, że likier zawiera tylko 18% alkoholu no i wszystko stało się jasne ;)
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24cm):
6 dużych jaj
12 łyżek mąki pszennej
12 łyżek cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie się błyszczeć. Następnie po jednej łyżce dodajemy mąkę i dalej mieszamy, ale już na mniejszych obrotach.
Biszkopt pieczemy ok.35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Składniki ma mus ananasowy:
800g ananasa (u mnie z puszki- waga po odsączeniu)
sok z połowy cytryny
1/4 szklanki wody
łyżeczka żelatyny
Ananas blendujemy na gładką masę z sokiem z połowy cytryny. Sok z puszki pozostawiamy do nasączenia biszkoptu.
Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i łączymy z ananasem. Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia.
Składniki na krem kokosowy:
700ml śmietany 36%
opakowanie sera mascarpone
150g wiórków kokosowych
100g cukru kokosowego (można użyć białego, ale chciałam wykorzystać swój "stary" zakup :) )
2 kieliszki likieru kokosowego
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Jak masa będzie już dość gęsta dodajemy cukier i likier kokosowy. Dalej ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Do nasączenia:
sok z ananasów (z puszki)
szklanka likieru kokosowego
Do dekoracji:
50g wiórków kokosowych
kilka trufli z białą czekoladą i kokosem
Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.
Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptu i nasączamy 1/3 roztworu soku ananasowego i likieru.
Następnie za pomocą szprycy robimy rancik na obrzeżach ciasta z kremu kokosowego. Do środka nakładamy 1/2 musu ananasowego. Na mus nakładamy krem kokosowy.
Układamy kolejny blat biszkoptu i powtarzamy czynności.
Na 3 blat nakładamy pozostałą część kremu kokosowego, posypujemy wiórkami i dekorujemy kilkoma truflami.
Tort wkładamy do lodówki i chłodzimy 2-3 godziny.
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/04/tort-pina-colada.html