Wykonanie
Wiosna, wiosna, wiosna ach to...JA! Jakie to samolubnie, prawda? To nic- dziś mi wolno. Mam urodziny i pozwalam sobie na przypominanie o tym wszystkim w koło. Uwielbiam ten dzień za wszystkie wspaniałe życzenia. Wszystkie są wyjątkowe i dla mnie bardzo ważne. C zy urodziny można obchodzić kilka
razy w roku???Odnośnie wiosny- dziś w Bełchatowie pięknie świeciło słońce. Wiosna przyszła na całego ! Nawet ona zrobiła mi niespodziewajke! :DA teraz tort, który podpatrzyłam u Choco Freak . Kilka postów wcześniej zobaczyłam jeszcze tort
czekoladowo-
miętowy, który obowiązkowo też się u mnie pojawi!
Pina Colada widziałam też na Kwestii Smaku i u Bistro Mamy. Wszystkie wersje są imponujące i łączy je jedno- wyglądają baaaaaardzo apetycznie.
Mój zawiera pół butelki
likieru kokosowego...i od razu dodam, że w ogóle go nie czuć. Sprawdziłam po zjedzeniu kawałeczka, że
likier zawiera tylko 18%
alkoholu no i wszystko stało się jasne ;)Składniki na
biszkopt (tortownica o średnicy 24cm):6 dużych jaj12 łyżek
mąki pszennej12 łyżek
cukruPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie się błyszczeć. Następnie po jednej łyżce dodajemy
mąkę i dalej mieszamy, ale już na mniejszych obrotach.
Biszkopt pieczemy ok.35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki ma mus
ananasowy:800g
ananasa (u mnie z puszki- waga po odsączeniu)sok z połowy
cytryny1/4 szklanki
wodyłyżeczka
żelatynyAnanas blendujemy na gładką masę z
sokiem z połowy
cytryny. Sok z puszki pozostawiamy do nasączenia
biszkoptu.Łyżeczkę
żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody i łączymy z
ananasem. Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia.Składniki na krem
kokosowy:700ml
śmietany 36%opakowanie
sera mascarpone150g
wiórków kokosowych100g
cukru kokosowego (można użyć białego, ale chciałam wykorzystać swój "stary" zakup :) )2 kieliszki
likieru kokosowegoSchłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno. Jak masa będzie już dość gęsta dodajemy
cukier i
likier kokosowy. Dalej ubijamy. Na koniec dodajemy
wiórki kokosowe i mieszamy.Do nasączenia:
sok z ananasów (z puszki)szklanka
likieru kokosowegoDo dekoracji:50g
wiórków kokosowychkilka
trufli z
białą czekoladą i
kokosemBiszkopt kroimy na 3 równe blaty.Na paterze układamy pierwszy krążek
biszkoptu i nasączamy 1/3 roztworu
soku ananasowego i
likieru.Następnie za pomocą szprycy robimy rancik na obrzeżach ciasta z kremu
kokosowego. Do środka nakładamy 1/2 musu
ananasowego. Na mus nakładamy krem
kokosowy.Układamy kolejny blat
biszkoptu i powtarzamy czynności.Na 3 blat nakładamy pozostałą część kremu
kokosowego, posypujemy wiórkami i dekorujemy kilkoma
truflami.Tort wkładamy do lodówki i chłodzimy 2-3 godziny.