ßßß
SKŁADNIKIBiszkopt:5 jajek;3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków;3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej);1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.Masa śmietanowa:0,75 ml śmietany 36%;250 g serka mascarpone;Fix do masy śmietanowej.Poncz:1 szklanka przegotowanej wody;2 łyżeczki cukru;sok z jednej cytryny;dodatkowo dżem lub frużelina;opłatek i posypka do dekoracji.WYKONANIEBiszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 30 - 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3-4 blaty.Śmietanę ubijamy z fixem. Łączymy z serkiem mascarpone. Teraz zostało już tylko złożenie tortu. Śmietanę dzielimy na ilość krążków + jedną część na wykończenie boków.
Spód nasączamy, nakładamy warstwę dżemu (lub frużeliny) i śmietany. Przykrywamy następnym krążkiem, który również musimy nasączyć. Nakładamy śmietanę. Robimy tak do ostatniego blatu. Ja opłatek położyłam na 2-3 godziny przed podaniem tortu. Musi troszkę poleżeć, żeby nabrał wilgoci. Wtedy będzie się dobrze kroił.