ßßß Cookit - przepis na Tort tęczowy

Tort tęczowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na biszkopt (na dwa blaty)
- 75g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 3 duże jajka
- 150g drobnego cukru
- barwniki spożywcze
*na krem
- 500g serka mascarpone
- 500ml śmietany 36%
- ok. 3 łyżek cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
*dodatkowo
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, następnie stopniowo miksujemy z żółtkami oraz delikatnie mieszamy z mąkami. Ciasto dzielimy na pół i każdą część mieszamy z wybranym barwnikiem (najlepiej jeśli barwniki są w proszku). Ciasto wylewamy do dwóch równych tortownic o wymiarach ok. 20cm, wyłożonych papierem do pieczenia (ja użyłam jednorazowym foremek aluminiowych). Pieczemy ok. 25 min. w 170 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe studzimy i wyciągamy z formy na ściereczkę.
2. Tak jak powyżej przygotowujemy jeszcze dwie porcje ciasta, aby upiec w sumie sześć kolorowych blatów.
3. Do miski wkładamy mascarponę i śmietanę, miksujemy aż powstanie gęsty krem, pod koniec dodajemy do smaku cukier puder oraz mieszamy ze skórką cytryny.
4. Blaty delikatnie nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody (nie przesadzamy, aby blaty nie były zbyt mokre).
5. Blaty przekładamy kremem (w kolejności fioletowy-niebieski-zielony-żółty-pomarańczowy-czerwony). Następnie wyrównujemy boki, smarujemy kremem cały tort, można ozdobić kolorową posypką. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja:mojewypieki
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/01/tort-teczowy.html