Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt (na dwa blaty)- 75g
mąki pszennej- 30g
mąki ziemniaczanej- 3 duże
jajka- 150g drobnego
cukru-
barwniki spożywcze*na krem- 500g
serka mascarpone- 500ml
śmietany 36%- ok. 3 łyżek
cukru pudru- skórka starta z 1
cytryny*dodatkowo- sok wyciśnięty z 1
cytryny- kolorowa posypkaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier, następnie stopniowo miksujemy z
żółtkami oraz delikatnie mieszamy z
mąkami. Ciasto dzielimy na pół i każdą część mieszamy z wybranym barwnikiem (najlepiej jeśli barwniki są w proszku). Ciasto wylewamy do dwóch równych tortownic o wymiarach ok. 20cm, wyłożonych papierem do pieczenia (ja użyłam jednorazowym foremek aluminiowych). Pieczemy ok. 25 min. w 170 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe studzimy i wyciągamy z formy na ściereczkę.2. Tak jak powyżej przygotowujemy jeszcze dwie porcje ciasta, aby upiec w
sumie sześć kolorowych blatów.3. Do miski wkładamy
mascarponę i
śmietanę, miksujemy aż powstanie gęsty krem, pod koniec dodajemy do smaku
cukier puder oraz mieszamy ze
skórką cytryny.4. Blaty delikatnie nasączamy
sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną
wody (nie przesadzamy, aby blaty nie były zbyt mokre).5. Blaty przekładamy kremem (w kolejności fioletowy-niebieski-zielony-żółty-
pomarańczowy-czerwony). Następnie wyrównujemy boki, smarujemy kremem cały tort, można ozdobić kolorową posypką. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.Inspiracja:mojewypieki