ßßß Cookit - przepis na Tort Red Velvet

Tort Red Velvet

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:
7 jaj w temp. pokojowej
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
odrobina czerwonego barwnika
Krem:
500ml śmietanki 36%
375g mascarpone
375g serka ” Twój Smak ” lub ” Philadelphia „
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny
pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego
Pozostałe:
około 300g posiekanych orzechów arachidowych
Przygotowanie:
Biszkopt:
Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Białka, dodając stopniowo cukier ubijamy na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku, pamiętając by każde kolejne dodawać po dokładnym wymieszaniu się poprzedniego.
Do masy wsypać barwnik, oraz obie mąki i delikatnie wmieszać je szpatułką, starając się by piana opadła jak najmniej. Im bardziej puszysta będzie, tym większy i bardziej puszysty urośnie biszkopt.
Przelewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika, energicznie odkładając go na blat. Ostudzony przekroić na 3 blaty.
Krem:
Śmietankę na wysokich obrotach miksera, ubijamy na sztywno, dodając następnie po 2 łyżki cukru pudru, aż do jego całego wykorzystania.
W drugiej misce łączymy ze sobą obydwa rodzaje serka, miksując je przez kilka sekund, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Za pomocą szpatułki łączymy ze sobą delikatnie ubitą kremówkę z serkami, dodając na tym etapie ekstrakt i skórkę cytrynową.
Masę dzielimy na 4 równe części.
Dwiema częściami przekładamy tort, a dwiema pozostałymi obkładamy boki i górę tortu, zostawiając odrobinę jeśli chcecie zrobić różyczki widoczne na zdjęciu.
Chłodzimy tort w lodówce przez godzinę.
Boki schłodzonego tortu obsypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy różyczkami za pomocą szprycy, wsypując pomiędzy orzeszki.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/tort-red-velvet