ßßß Cookit - przepis na Tort Malakoff

Tort Malakoff

nazwa

Wykonanie

Składniki
250 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów
Poncz:
1/2 szklanki białego wina
50 ml rumu
2 łyżeczki cukru
Przełożenie:
1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
4 łyżki cukru
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
100 g uprażonych płatków migdałowych
Dekoracja:
bita śmietana
kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
Przygotowanie
Ugotować budyń z cukrem na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimny budyń. Odłożyć 2 łyżki kremu na boki a resztę podzielić na 2 części. Wymieszać składniki ponczu.
Tortownicę wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę dżemu, posmarować połową kremu i posypać 1/3 zrumienionych płatków migdałowych. Ułożyć drugą taką samą warstwę biszkoptów, dżemu, kremu i płatków. Wstawić do lodówki.
Gdy krem zesztywnieje zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu i obkleić płatkami. Udekorować ciasteczkami i bitą śmietaną. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/malakoff/tort.html