ßßß
Cookit - przepis na Tort Malakoff
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tort Malakoff
Składniki
Biszkopty
Białe wino
Rum
Cukier
Dżem porzeczkowy
Mleko
Budyń waniliowy
Masło
Cukier puder
Płatki migdałowe
Bita śmietana
Herbatniki w czekoladzie
Wykonanie
Składniki250 g podłużnych lub okrągłych
biszkoptów
Poncz:1/2 szklanki
białego wina
50 ml
rumu
2 łyżeczki
cukru
Przełożenie:1/2 słoiczka
dżemu porzeczkowego
1,5 szklanki
mleka
1
budyń waniliowy
4 łyżki
cukru
250 g
masła
3 łyżki
cukru pudru
100 g uprażonych
płatków migdałowych
Dekoracja:
bita śmietana
kilkanaście niedużych
herbatników w czekoladzie
PrzygotowanieUgotować
budyń
z
cukrem
na
mleku
, ostudzić.
Masło
utrzeć z
cukrem pudrem
na puszystą i jasną masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimny
budyń
. Odłożyć 2 łyżki kremu na boki a resztę podzielić na 2 części. Wymieszać składniki ponczu.Tortownicę wyłożyć połową
biszkoptów
, nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę
dżemu
, posmarować połową kremu i posypać 1/3 zrumienionych
płatków migdałowych
. Ułożyć drugą taką samą warstwę
biszkoptów
,
dżemu
, kremu i
płatków
. Wstawić do lodówki.Gdy krem zesztywnieje zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu i obkleić
płatkami
. Udekorować
ciasteczkami
i
bitą śmietaną
. Przechowywać w lodówce.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/malakoff/tort.html
Przepisy powiązane
Francuski tort Malakoff
Tort Malakoff II
Tort malakoff
Królewski tort z biszkoptami
tort Malakoff
Składniki powiązane (0)