ßßß Cookit - przepis na Francuski tort Malakoff

Francuski tort Malakoff

nazwa

Wykonanie

Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy , dżem malinowy sprawia , że nie jest bardzo słodki i mo żna zjeśc nawet dwa kawałki naraz ;)
Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba sie troszkę pomęczyc z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło )
Składniki:
25 dag podłużnych biszkoptów
Poncz:
1/2 szkl. białego wina
50 ml rumu
2 łyżeczki cukru
Do przełożenia
2-3 łyżki dżemu maloniwoego lub przeczkowego ( ja zwiększyłam ilośc do 5 łyżek )
1 i 1/2 szkl. mleka
1 torebka budyniu waniliowego
4 łyżki cukru ( dodałam 2 łyżki )
25 dag masła
3 łyżki cukru pudru
10 dag uprażonych płatków migdałowych
Do dekoracji:
bita śmietana
małe herbatniki w czekoladzie
Sposób przygotowania
Zaczynamy od ugotowania budyniu.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem.
Gdy budyń ostygnie miksujemy go z kremem , dodaja po 1 łyżce.
Mieszamy składniki na poncz.
Tortownicę wykładamy warstwą biszkoptów namoczonych w 1/2 ponczu.
Dżem podgrzewamy , połowę wykładamy małymi kleksami na biszkopty.
1/3 kremu wykładamy na biszkopty i dżem.
Posypujemy 1/3 ilością uprażonych płatków migdałowych.
W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ).
Wstawiamy do lodówki i gdy krem nam stwardnieje , wyjmujemy z tortownicy i boki tortu smarujemy resztą kremu.
Boki i wierzch tortu posypujemy reszta płatków migdałowych.
Wierzch dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i herbatnikami.
Wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia .
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/04/francuski-tort-malakoff.html