Wykonanie
Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem
wina i
rumu ;) Smak jest dośc ciekawy ,
dżem malinowy sprawia , że nie jest bardzo słodki i mo żna zjeśc nawet dwa kawałki naraz ;)
Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba sie troszkę pomęczyc z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło )Składniki:25 dag podłużnych
biszkoptówPoncz:1/2 szkl.
białego wina50 ml
rumu2 łyżeczki
cukruDo przełożenia2-3 łyżki
dżemu maloniwoego lub przeczkowego ( ja zwiększyłam ilośc do 5 łyżek )1 i 1/2 szkl.
mleka1 torebka budyniu
waniliowego4 łyżki
cukru ( dodałam 2 łyżki )25 dag
masła3 łyżki
cukru pudru10 dag uprażonych
płatków migdałowychDo dekoracji:
bita śmietanamałe
herbatniki w czekoladzieSposób przygotowaniaZaczynamy od ugotowania budyniu.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na krem.Gdy
budyń ostygnie miksujemy go z kremem , dodaja po 1 łyżce.Mieszamy składniki na poncz.Tortownicę wykładamy warstwą
biszkoptów namoczonych w 1/2 ponczu.
Dżem podgrzewamy , połowę wykładamy małymi kleksami na
biszkopty.1/3 kremu wykładamy na
biszkopty i
dżem.Posypujemy 1/3 ilością uprażonych
płatków migdałowych.W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ).Wstawiamy do lodówki i gdy krem nam stwardnieje , wyjmujemy z tortownicy i boki
tortu smarujemy resztą kremu.Boki i wierzch
tortu posypujemy reszta
płatków migdałowych.Wierzch dekorujemy rozetkami z
bitej śmietany i
herbatnikami.Wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia .Smacznego