Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
biszkopty - podłużne 250 gramów
rum 50 mililitrów
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
cukier 1,5 łyżek deserowych
dżem malinowy 3 łyżek stołowych
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 1,5 szklanek
cukier 4 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
masło 1 kostek
śmietana bita według uznania
płatki migdałowe 100 gramów
herbatniki malutkie z
polewą czekoladową według uznaniaWykonanie:Krem: na
mleku ugotować
budyń wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny
budyń.Poncz:
białe wino wymieszać z
rumem i 1,5 łyżeczki
cukrem.Tortownicę wyłożyć
biszkoptami i nasączyć je połową ponczu. Na biszkoptach rozłożyć małymi kleksami połowę podgrzanego
dżemu. Tę warstwę dość grubo posmarować częścią kremu i posypać 1/3 uprażonych
płatków migdałowych. Druga warstwę ułożyć w ten sam sposób i wstawić deser do lodówki. Gdy krem stwardnieje rozpiąć tortownicę i posmarować boki resztą kremu, posypać resztą
płatków migdałowych, a wierzch udekorować rozetami z
bitej śmietany oraz
ciasteczkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: LusiaData: 2009-04-23Wygląda apetycznie :)Autor: LusiaData: 2009-04-23Wygląda apetycznie :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: