ßßß Cookit - przepis na Tort Malakoff II

Tort Malakoff II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
biszkopty - podłużne 250 gramów
rum 50 mililitrów
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
cukier 1,5 łyżek deserowych
dżem malinowy 3 łyżek stołowych
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 1,5 szklanek
cukier 4 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
masło 1 kostek
śmietana bita według uznania
płatki migdałowe 100 gramów
herbatniki malutkie z polewą czekoladową według uznania
Wykonanie:
Krem: na mleku ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.
Poncz: białe wino wymieszać z rumem i 1,5 łyżeczki cukrem.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami i nasączyć je połową ponczu. Na biszkoptach rozłożyć małymi kleksami połowę podgrzanego dżemu. Tę warstwę dość grubo posmarować częścią kremu i posypać 1/3 uprażonych płatków migdałowych. Druga warstwę ułożyć w ten sam sposób i wstawić deser do lodówki. Gdy krem stwardnieje rozpiąć tortownicę i posmarować boki resztą kremu, posypać resztą płatków migdałowych, a wierzch udekorować rozetami z bitej śmietany oraz ciasteczkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: Lusia
Data: 2009-04-23
Wygląda apetycznie :)
Autor: Lusia
Data: 2009-04-23
Wygląda apetycznie :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7887/Tort-Malakoff-II