ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy sernik na zimno z galaretką

Truskawkowy sernik na zimno z galaretką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
1 paczka (około 125 g) kruchych ciastek (np. z kawałkami ciemnej czekolady typu Amerykanki lub domowych ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady
2 łyżki* masła orzechowego lub 2 łyżki zwykłego masła
Masa truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
około 600-700 g truskawek
500 g zmielonego twarogu sernikowego
1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
2-3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto
400 ml mleka kokosowego
Biała galaretka:
3 szklanki Sprite'a**
4 i 1/2 łyżeczki* żelatyny
kilka truskawek pokrojonych na plasterki*** i listki mięty
Przygotowanie
Spód:
Ciasteczka pokruszyć w dłoniach i wymieszać masłem orzechowym lub zwykłym masłem, wyłożyć na spód tortownicy o średnicy około 23 cm i uklepać łyżką.
Masa truskawkowa:
Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją, ale w mniejszej ilości wody (zamiast 500 ml dajemy tylko 200 ml). Do gotowej gorącej galaretki dodać żelatynę i odstawić na 5 minut, następnie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści, w razie potrzeby można trochę podgrzać, ale nie wolno zagotowywać.
Oderwać szypułki ze świeżych truskawek, opłukać i osuszyć. Zmiksować blenderem na mus, następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się "pesteczek". Powinniśmy otrzymać około 500 g puree.
Puree truskawkowe dokładnie wymieszać z galaretką (galaretka może być gorąca lub ciepła).
Zmiksować twaróg sernikowy z cukrem i likierem, chwilę pomiksować delikatnie napuszając masę, następnie dodać mleko kokosowe i miksować przez około 1 minutę.
Dodać puree truskawkowe z galaretką i zmiksować do połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć łyżką na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki do zastygnięcia (na kilka godzin). Jeśli chcemy, możemy powciskać w masę (gdy jest jeszcze miękka) połówki truskawek.
Gdy masa będzie już sztywna, wylewamy na wierzch białą galaretkę.
Biała galaretka:
Do metalowego garnuszka wsypać żelatynę, dodać 1/2 szklanki Sprite'a lub wody gazowanej i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 10 minut.
Podgrzewać na minimalnym ogniu cały czas mieszając, ale nie zagotowując, do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać kolejne 1/2 szklanki płynu (Sprite'a lub rumu kokosowego) i wymieszać, sprawdzić czy cała żelatyna jest rozpuszczona.
Wymieszać z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny jeśli ich używamy, połączyć z resztą płynu. Galaretkę delikatnie wyłożyć na sernik, włożyć plasterki truskawek i listki mięty. Pozostawić do zastygnięcia (może być w temp. pokojowej, żelatyna dość szybko zaczyna działać, galaretka powinna się usztywnić w przeciągu 1-2 godzin).
Wskazówki
* 1 łyżeczka - 5 ml; 1 łyżka - 15 ml
** lub 3 szklanki słodkiego wina musującego/szampana lub 2 i 1/2 szklanki wody gazowanej połączonej z 1/2 szklanki rumu kokosowego Malibu (w sumie ma być 3 szklanki płynu). Wino i wodę z rumem dosładzamy 3 łyżkami cukru, dodajemy 1 cukier wanilinowy i 2 łyżki soku z cytryny
*** można użyć więcej truskawek, pokroić je na połówki i powciskać w masę deseru rozcięciem do góry.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/truskawkowy_sernik_na_zimno/przepis.html