Wykonanie
SkładnikiSpód:1 paczka (około 125 g) kruchych
ciastek (np. z kawałkami ciemnej
czekolady typu Amerykanki lub domowych
ciastek czekoladowych z kawałkami
czekolady2 łyżki*
masła orzechowego lub 2 łyżki zwykłego
masłaMasa truskawkowa:1
galaretka truskawkowa2 łyżki
żelatynyokoło 600-700 g
truskawek500 g zmielonego
twarogu sernikowego1/2 szklanki
cukru (można dać więcej)2-3 łyżki
likieru kokosowego lub
amaretto400 ml
mleka kokosowegoBiała
galaretka:3 szklanki Sprite'a**4 i 1/2 łyżeczki*
żelatynykilka
truskawek pokrojonych na plasterki*** i listki
miętyPrzygotowanieSpód:
Ciasteczka pokruszyć w dłoniach i wymieszać
masłem orzechowym lub zwykłym
masłem, wyłożyć na spód tortownicy o średnicy około 23 cm i uklepać łyżką.Masa truskawkowa:Przygotować
galaretkę zgodnie z instrukcją, ale w mniejszej ilości
wody (zamiast 500 ml dajemy tylko 200 ml). Do gotowej gorącej
galaretki dodać
żelatynę i odstawić na 5 minut, następnie mieszać aż
żelatyna całkowicie się rozpuści, w razie potrzeby można trochę podgrzać, ale nie wolno zagotowywać.Oderwać szypułki ze świeżych
truskawek, opłukać i osuszyć. Zmiksować blenderem na mus, następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się "pesteczek". Powinniśmy otrzymać około 500 g puree.Puree
truskawkowe dokładnie wymieszać z
galaretką (
galaretka może być gorąca lub ciepła).Zmiksować
twaróg sernikowy z
cukrem i
likierem, chwilę pomiksować delikatnie napuszając masę, następnie dodać
mleko kokosowe i miksować przez około 1 minutę.Dodać puree
truskawkowe z
galaretką i zmiksować do połączenia się składników.Masę
serową wyłożyć łyżką na spód z
ciasteczek i wstawić do lodówki do zastygnięcia (na kilka godzin). Jeśli chcemy, możemy powciskać w masę (gdy jest jeszcze miękka) połówki
truskawek.Gdy masa będzie już sztywna, wylewamy na wierzch białą
galaretkę.Biała
galaretka:Do metalowego garnuszka wsypać
żelatynę, dodać 1/2 szklanki Sprite'a lub
wody gazowanej i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 10 minut.Podgrzewać na minimalnym ogniu cały czas mieszając, ale nie zagotowując, do czasu aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać kolejne 1/2 szklanki płynu (Sprite'a lub
rumu kokosowego) i wymieszać, sprawdzić czy cała
żelatyna jest rozpuszczona.Wymieszać z
cukrem,
wanilią i
sokiem z cytryny jeśli ich używamy, połączyć z resztą płynu.
Galaretkę delikatnie wyłożyć na sernik, włożyć plasterki
truskawek i listki
mięty. Pozostawić do zastygnięcia (może być w temp. pokojowej,
żelatyna dość szybko zaczyna działać,
galaretka powinna się usztywnić w przeciągu 1-2 godzin).Wskazówki* 1 łyżeczka - 5 ml; 1 łyżka - 15 ml** lub 3 szklanki
słodkiego wina musującego/szampana lub 2 i 1/2 szklanki
wody gazowanej połączonej z 1/2 szklanki
rumu kokosowego Malibu (w
sumie ma być 3 szklanki płynu).
Wino i
wodę z
rumem dosładzamy 3 łyżkami
cukru, dodajemy 1
cukier wanilinowy i 2 łyżki
soku z cytryny*** można użyć więcej
truskawek, pokroić je na połówki i powciskać w masę deseru rozcięciem do góry.

