Wykonanie
Makaron z
serem to danie, które zje bez szemrania każde dziecko, nawet największy niejadek. I nie jest to bynajmniej gołosłowne stwierdzenie. To danie zajadała z wielkim apetytem moja córka - klasyczny niejadek .Dziś po latach zapomnienia przygotowane na nowo urzekło nas swym smakiem. Mąż już czeka na powtórkę.
Truskawki, które widzicie na zdjęciu to tylko dodatek kolorystyczny i właściwie całkowicie zbędny. Sezon
truskawowy w pełni, jemy je codziennie i dodaję je praktycznie do wszystkiego.
Makaron,
ser i
masło, te trzy składniki tworzą kompletny smak tej arcyprostego i arcyszybkiego dania. Jeśli jest ktoś, kto nigdy nie jadł tego specjału, jestem pewna, że od pierwszego kęsa je pokocha. Zapraszam zatem do przepisu.
Składniki na 2-3 porcje:
makaron rurki (lub każdy inny się nada) - 400g
twaróg półtłusty- 250g3 łyżki
masła2-3 łyżki
cukrutruskawki opcjonalnie
mięta - opcjonalnieWykonanie:ugotować
makaron wg wskazówek na opakowaniu. Po przepisowym czasie gotowania wyłączyć ogień, wlać do garnka kubeczek zimnej
wody i pozostawić
makaron w wodzie jeszcze około 5 minut. Odcedzić na durszlakudo garnka po gotowaniu
makaronu włożyć 3 łyżki
masła, dodać odcedzony
makaron. Dołożyć do
makaronu twaróg, rozdrabniając go palcami na drobne okruszki. Wsypać 3 łyżki
cukru. Dokładnie całość wymieszać, tak żeby
makaron dokładnie obtoczyć w
maśle, cukrze i
twarogunatychmiast podawaćdodatkowo podałam
truskawki i posiekaną
miętę (można całkowicie pominąć)ŻYCZĘ SMACZNEGO !