Wykonanie
Zastanawiałam się czy w ogóle publikować przepis na ten obiad. Wszak jest tak banalny do przygotowania. Ale stwierdziłam, że może przyda Wam się taki wpis, jako inspiracja czy przypomnienie, bo pewnie wielu z Was jadło takie obiadki u babć, gdy byliście mali.Danie jest szybkie i proste do przygotowania, w sam raz też na upalne dni, kiedy nie chcemy długo stać nad garami.
Składniki na 2 porcje:200 g ulubionego
makaronu (u mnie kokardki)ok. 300 g
truskawek200 g
twarogu w bloku (u mnie chudy)1 mała
śmietana 18%ok. 4 łyżeczek
cukruUgotować
makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.W międzyczasie umyć i odszypułkować
truskawki. Pokroić większe na mniejsze kawałki.
Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać z dwoma łyżeczkami
cukru.Ciepły
makaron wyłożyć na talerze. Posypać
serem białym wymieszanym z
cukrem,
truskawkami, polać
śmietaną oraz posypać pozostałymi dwiema łyżeczkami
cukru.Można dodać nieco
cynamonu, choć ma on właściwości rozgrzewające, więc niekoniecznie nadaje się na tę
porę roku.