Wykonanie
SkładnikiSpód190 g
ciasteczek (
maślanych,
waniliowych)50 g
masłaMasa serowa500 g
twarogu sernikowego500 g
mascarpone1 i 1/2 szklanki
cukru1
budyń śmietankowy 40 g (proszek)5
jajekoraz na wierzch: 200 g
śmietany kwaśnej i gęstej 12%Mus
truskawkowy450 g świeżych lub mrożonych
truskawek2 łyżki
soku z cytryny lub
limonki3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu10 g
żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)oraz do
bitej śmietany: 500 ml
śmietany 36% (do ubijania), zimnej i 5 łyżek
cukru pudruDekoracjapokruszona
bezapłatki kwiatówPrzygotowanieSkładniki na masę
serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).Spód
Ciasteczka pokruszyć w misce (roztłuc na drobne okruszki tłuczkiem) i wymieszać z roztopionym
masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyrównać powierzchnię i dokładnie i mocno uklepać.Masa serowaDo misy miksera włożyć
ser,
mascarpone,
cukier i
budyń. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Dodawać po jednym
jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku.Masę wylać na spód z
ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale nie należy się tym przejmować, na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).Sernik wysunąć z piekarnika i pokryć go warstwą
śmietany 12%. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut.Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, można wówczas wyłożyć na nim mus
truskawkowy.Mus
truskawkowyTruskawki rozmrozić: wsypać zamrożone
truskawki do garnka, przykryć i podgrzewać na większym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem. Odstawić z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmrozić.Wylać na sitko do nowego garnka i przetrzeć
owoce przez sito za pomocą tłuczka lub łyżki. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) - wyrzucić. Powstały przetarty płyn zachować.Dodać do niego
sok z cytryny,
cukier puder i
cukier wanilinowy. Całkowicie ostudzić.
Żelatynę zalać 4 łyżkami
wody i namoczyć przez 10 minut, następnie chwilę podgrzać (np. w małym rondelku) i ciągle mieszając rozpuścić ją bardzo dokładnie (nie mogą pozostać grudki). Do płynnej
żelatyny dodać 2 łyżki musu
truskawkowego, wymieszać a następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić. Ostudzić jeśli mus się ocieplił.Ubić na sztywno schłodzoną
śmietanę (np. w metalowej misce schłodzonej w zamrażarce), w połowie ubijania zacząć dodawać stopniowo
cukier puder.
Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodać do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus
truskawkowy z
żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.Powstały krem wyłożyć na wierzch sernika i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Sernik musi się schładzać przez noc w lodówce, nawet jeśli krem zastygnie wcześniej. Rano (lub po zastygnięciu musu) obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki do czasu podania. Udekorować pokruszoną
bezą i
płatkami kwiatów.WskazówkiTakich produktów użyłam do przygotowania sernika:
śmietana 36% Piątnica (do ubijania)
ciasteczka kokosowe z dziurką Solidarność
ser mascarpone Galbani
twaróg zmielony Piątnica