Wykonanie
Sernik Eton Mess to połączenie angielskiego deseru z kremowym sernikiem.
Bita śmietana, słodko-kwaśna
truskawka i chrupiąca
bezato idealne dodatki do
waniliowego spodu.Dzięki nim, cały deser jest staje się delikatny i lekki jak piórko-- doskonały na wiosenne popołudnia...
Składniki: na sernik750g
twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)250
serka mascarpone5 jaj1 szklanka
cukrucukier wanilinowy1
budyń waniliowyponadto750 ml
śmietanki 30 %3 usztywniacze do
śmietany (
śmietan-fixy)2 łyżki
cukru pudruokoło 20 małych bez10
truskawekSposób wykonania:Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Sery umieścić w głębokiej misce. Połączyć ze sobą za pomocą miksera. Dodawać
cukier i
cukier wanilinowy. Następnie po 1
jajku. Na koniec dodać proszek budyniowy. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.Masę
serową przelać do tortownicy o śr. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 60 minut. Studzić stopniowo, w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawić na 1 godzinę go lodówki.
Truskawki pokroić w plastry i oprószyć
cukrem. Odstawić, by puściły sok.Schłodzoną
śmietanę umieścić w głębokim. Wsypać
cukier i ubijać. Stopniowo dodawać usztywniacze. Ubić na sztywno.Do
śmietany dodać połowę bez. Delikatnie wymieszać.Połowę masy wyłożyć na sernik. Na niej ułożyć plasterki
truskawek. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wstawić na godzinę do lodówki.Przed podaniem sernik udekorować pokruszonymi
bezami.Smacznego:)Przepis na domowe
bezy znajdziecie TU .