Wykonanie
Powiew lata i
słoneczne promienie słońca w środku zimy? Mam wrażenie, że ktoś zamknął je w butelce świeżego
pomarańczowego soku Marwit, który postanowiłam wykorzystać do kremu. ;-) Jedna butelka takiego soku, wyciśniętego z 500g
pomarańczy pokrywa całe, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto pamiętać o tym zwłaszcza zimą.Wszystko to, o czym napisałam wyżej: lato i słońce przeniosłam na to ciasto.
Pomarańczowy krem, dużo
bitej śmietany i puszysty
biszkopt - oto jego sekrety. Przez dodatek soku ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Kwaśny smak soku kontrastuje ze słodką
bitą śmietaną. Nic tylko jeść i marzyć o lecie. ;-)
Biszkopt:przepis z bloga Moje Wypieki - upiekłam w tortownicy 18cm zmniejszając porcję ciasta o połowęKrem:
budyń waniliowy lub
śmietankowy500ml świeżego
soku pomarańczowego Marwit+ opcjonalnie
cukier do smaku
Bita śmietana:500ml
śmietany 30 lub 36%3-4 łyżki
cukru pudru2
śmietan fixy1. Przygotowujemy
biszkopt zgodnie z przepisem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na pół.2. Przygotowujemy krem:
budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale
mleko zastępujemy
sokiem pomarańczowym.3. Jedną z przekrojonych części
biszkopta kładziemy do zamkniętej tortownicy i wylewamy na nią gorący krem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.4.
Śmietanę przelewamy do miski, ubijamy ją z
cukrem i
śmietan fixami.5. Wyjmujemy ciasto z tortownicy. Na wierzch kładziemy obficie
bitą śmietanę. Rozsmarowujemy ją również na bokach. Dekorujemy wedle uznania.