ßßß Cookit - przepis na Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Powiew lata i słoneczne promienie słońca w środku zimy? Mam wrażenie, że ktoś zamknął je w butelce świeżego pomarańczowego soku Marwit, który postanowiłam wykorzystać do kremu. ;-) Jedna butelka takiego soku, wyciśniętego z 500g pomarańczy pokrywa całe, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto pamiętać o tym zwłaszcza zimą.
Wszystko to, o czym napisałam wyżej: lato i słońce przeniosłam na to ciasto. Pomarańczowy krem, dużo bitej śmietany i puszysty biszkopt - oto jego sekrety. Przez dodatek soku ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Kwaśny smak soku kontrastuje ze słodką bitą śmietaną. Nic tylko jeść i marzyć o lecie. ;-)
Biszkopt:
przepis z bloga Moje Wypieki - upiekłam w tortownicy 18cm zmniejszając porcję ciasta o połowę
Krem:
budyń waniliowy lub śmietankowy
500ml świeżego soku pomarańczowego Marwit
+ opcjonalnie cukier do smaku
Bita śmietana:
500ml śmietany 30 lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
1. Przygotowujemy biszkopt zgodnie z przepisem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na pół.
2. Przygotowujemy krem: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale mleko zastępujemy sokiem pomarańczowym.
3. Jedną z przekrojonych części biszkopta kładziemy do zamkniętej tortownicy i wylewamy na nią gorący krem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
4. Śmietanę przelewamy do miski, ubijamy ją z cukrem i śmietan fixami.
5. Wyjmujemy ciasto z tortownicy. Na wierzch kładziemy obficie bitą śmietanę. Rozsmarowujemy ją również na bokach. Dekorujemy wedle uznania.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/ciasto-pomaranczowe.html