ßßß Cookit - przepis na NA SERNIK:

NA SERNIK:

nazwa

Wykonanie

mar 31st Sernik krakowski z kratką
Sernik krakowski u niektórych wywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa a dla innych jest kulinarnym eksperymentem. My zaliczamy się do tych drugich:). Aby osiągnąć ładny i smaczny zarazem efekt, połączyliśmy dwa sprawdzone domowe przepisy: na kremowy, gęsty sernik (u góry ilustracji) oraz na maślane kruche ciasto.
A oto nasze serniki:
Aby go przyrządzić potrzebujemy:
NA KRUCHE CIASTO:
- 270g mąki tortowej,
- 200g masła,
- 2 żółtka,
- 80-90g cukru pudru,
- 2 czubate łyżki śmietany.
Masło siekamy wraz z sypkimi produktami, dodajemy żółtka i śmietanę, a następnie zagniatamy ciasto na gładką kulę i dzielimy na 2 części, odpowiednio 1/4 i 3/4. Tę większą cieniutko wykładamy na opatrzonej papierem do pieczenia blasze (40cm x 24cm) i gęsto nakłuwamy widelcem, po czym wstawiamy do lodówki. Z mniejszej formujemy podłużny pasek, który rozwałkowujemy wszerz na ok 10 cm o grubości kilku milimetrów, a następnie tniemy wzdłuż na 10 części o szerokości 1cm i na dużej desce do krojenia wkładamy do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy kruchy spód na I poziomie od spodu, aż będzie rumiany (u nas: 13 minut w 190 stopniach z grzałką góra, dół i jeszcze 2 minuty w 170 stopniach z termoobiegiem). Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy masę serową wg przepisu:
NA SERNIK:
- 1kg zwięzłego, tłustego twarogu,
- 200g miękkiego masła (gdy przygotowujemy z naszego twarogu kremowego, dodajemy jedynie 110g masła),
- 170g cukru,
- 6 jaj,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru z wanilią / cukier wanilinowy,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub niesłodzony budyń waniliowy lub śmietankowy,
- rodzynki.
Żółtka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia i budyń lub mąkę ziemniaczaną oraz stopniowo twaróg i rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie łyżką z masą serową.
Teraz wykładamy sernik na upieczony spód. A na wierzchu układamy z naszych pasków kratkę. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Gdy sernik jest jeszcze delikatnie ciepły, smarujemy paski lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=326