Wykonanie
mar 31st Sernik krakowski z kratkąSernik krakowski u niektórych wywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa a dla innych jest kulinarnym eksperymentem. My zaliczamy się do tych drugich:). Aby osiągnąć ładny i smaczny zarazem efekt, połączyliśmy dwa sprawdzone domowe przepisy: na kremowy, gęsty sernik (u góry ilustracji) oraz na maślane kruche ciasto.A oto nasze serniki:
Aby go przyrządzić potrzebujemy:NA KRUCHE CIASTO:- 270g
mąki tortowej,- 200g
masła,- 2
żółtka,- 80-90g
cukru pudru,- 2 czubate łyżki
śmietany.
Masło siekamy wraz z
sypkimi produktami, dodajemy
żółtka i
śmietanę, a następnie zagniatamy ciasto na gładką kulę i dzielimy na 2 części, odpowiednio 1/4 i 3/4. Tę większą cieniutko wykładamy na opatrzonej papierem do pieczenia blasze (40cm x 24cm) i gęsto nakłuwamy widelcem, po czym wstawiamy do lodówki. Z mniejszej formujemy podłużny pasek, który rozwałkowujemy wszerz na ok 10 cm o grubości kilku milimetrów, a następnie tniemy wzdłuż na 10 części o szerokości 1cm i na dużej desce do krojenia wkładamy do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy kruchy spód na I poziomie od
spodu, aż będzie rumiany (u nas: 13 minut w 190 stopniach z grzałką góra, dół i jeszcze 2 minuty w 170 stopniach z termoobiegiem). Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy masę
serową wg przepisu:NA SERNIK:- 1kg zwięzłego, tłustego
twarogu,- 200g miękkiego
masła (gdy przygotowujemy z naszego
twarogu kremowego, dodajemy jedynie 110g
masła),- 170g
cukru,- 6 jaj,- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2 łyżki
cukru z
wanilią /
cukier wanilinowy,- 2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej lub niesłodzony
budyń waniliowy lub
śmietankowy,-
rodzynki.
Żółtka, miękkie
masło,
cukier i
cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę, dodajemy
proszek do pieczenia i
budyń lub
mąkę ziemniaczaną oraz stopniowo
twaróg i
rodzynki.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie łyżką z masą
serową.Teraz wykładamy sernik na upieczony spód. A na wierzchu układamy z naszych pasków kratkę. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Gdy sernik jest jeszcze delikatnie ciepły, smarujemy paski lukrem z
cukru pudru i
soku z cytryny. Smacznego!