Wykonanie
Ponieważ zbliżają się walentynki w sklepach pojawiły się
truskawki.Nie mogłam się oprzeć na ich widok i dwa opakowania wylądowały w moim koszyku.Zrobiłam to z pełna świadomością, że właśnie zakupione
owoce niewiele będąmiały wspólnego z
truskawkami jakie znam.Ale okazało się, że miałam szczęście i nie było aż tak źle jak się spodziewałam.Z
truskawek powstał błyskawiczny deser przypominający Pavlovą-
bita śmietana,
owoce i
bezy.Wykorzystując metodę nadziewania
truskawek można też stworzyć mini serniczki i posypać je okruchami
krakersów lub startej
czekolady.
Składniki:500 g dużych
truskawek200 g
śmietanki 36 % (lub
serka mascarpone, lub
twarogu mielonego)1 łyżka
cukru pudrukilka pokruszonych bez
Sposób wykonania:
Truskawki umyć i osuszyć. Nożem z wąskim ostrzem wydrążyć część wnętrza
truskawki. Dobrze schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem na sztywno. Za pomocą szprycy umieścić ubitą
śmietanę w powstałych otworach, tak by nieco
śmietany wystawało też na zewnątrz.
Truskawki ozdobić pokruszonymi
bezami. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)