Wykonanie
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się przepyszny i lekki deser z
serka śmietankowego i w tym przypadku
truskawek. Specyficzny jest sposób w jaki się go przygotowuje,spotkałam się z nim pierwszy raz,jednak dzięki temu konsystencja
serka jest dosłownie piankowa. Dałam też tyle
cukru pudru ile było w przepisie,jednak następnym razem troszkę zwiększę jego ilość (lubię bardzo słodko:)).Przepis znalazłam w książce Delii Smith „Complete cookery course.”Coeurs a la Creme (4 porcje)Składniki:225 g
serka śmietankowego (typu philadelphia)275 ml
śmietanki2 łyżki
cukru pudru (lub więcej jeżeli lubisz słodsze desery)2
białka z dużych jajDo podania:
truskawki pokrojone w plasterki (lub inne ulubione
owoce)
bita śmietanaPrzygotowanie:W misce dokładnie wymieszaj
serek,
śmietankę i
cukier puder (ja użyłam pojemnika blendera i zmiksowałam na jednolitą masę).W misce miksera ubij na sztywną pianę
białka,następnie bardzo delikatnie wmieszaj ją w masę
serową.Tutaj następuje najciekawsze: Przygotuj miskę i durszlak. Wyłóż durszlak gazą (lub innym materiałem przez który można coś odsączyć) i wyłóż do niego masę
serową.Umieść durszlak z masą nad miską,przykryj przykrywką i wstaw do lodówki na noc. Pamiętaj,by odległość
między dnem durszlaka a miski była dosyć spora,aby było miejsce na odsączony płyn.Następnego dnia,wyłóż powstałą pianę do pojemniczków i udekoruj
truskawkami i
bitą śmietaną.Smacznego!
Share the post "Coeurs a la Creme Delii Smith"