ßßß Cookit - przepis na Coeurs a la Creme Delii Smith

Coeurs a la Creme Delii Smith

nazwa

Wykonanie

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się przepyszny i lekki deser z serka śmietankowego i w tym przypadku truskawek. Specyficzny jest sposób w jaki się go przygotowuje,spotkałam się z nim pierwszy raz,jednak dzięki temu konsystencja serka jest dosłownie piankowa. Dałam też tyle cukru pudru ile było w przepisie,jednak następnym razem troszkę zwiększę jego ilość (lubię bardzo słodko:)).Przepis znalazłam w książce Delii Smith „Complete cookery course.”
Coeurs a la Creme (4 porcje)
Składniki:
225 g serka śmietankowego (typu philadelphia)
275 ml śmietanki
2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeżeli lubisz słodsze desery)
2 białka z dużych jaj
Do podania:
truskawki pokrojone w plasterki (lub inne ulubione owoce)
bita śmietana
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszaj serek,śmietankę i cukier puder (ja użyłam pojemnika blendera i zmiksowałam na jednolitą masę).
W misce miksera ubij na sztywną pianę białka,następnie bardzo delikatnie wmieszaj ją w masę serową.
Tutaj następuje najciekawsze: Przygotuj miskę i durszlak. Wyłóż durszlak gazą (lub innym materiałem przez który można coś odsączyć) i wyłóż do niego masę serową.
Umieść durszlak z masą nad miską,przykryj przykrywką i wstaw do lodówki na noc. Pamiętaj,by odległość między dnem durszlaka a miski była dosyć spora,aby było miejsce na odsączony płyn.
Następnego dnia,wyłóż powstałą pianę do pojemniczków i udekoruj truskawkami i bitą śmietaną.
Smacznego!
Share the post "Coeurs a la Creme Delii Smith"
Źródło:http://karmelowy.pl/coeurs-a-la-creme-delii-smith