Wykonanie
Przeglądając katalog zdjęć zauważyłam, że nie opublikowałam deseru, który zrobiłam w wakacje. Jest bardzo prosty do przygotowania, należy jedynie pilnować czasu pieczenia, który można skrócić o ok. 5 - 10 minut. Z podanych poniżej składników wyszło mi 8 placuszków, w sam raz na deser dla dwóch osób:) Przepis: źródło .
Składniki:150 g
migdałów2
białka200 g
cukru pudru (dałam ok. 100 g)Łyżeczka ekstraktu
waniliowegoBita śmietanaOwoce (np.
maliny,
jeżyny)
Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy.Ubijamy
białka, gdy będą puszyste stopniowo dodajemy
cukier.Masę delikatnie mieszamy z
migdałami, dodajemy ekstrakt
waniliowy i jeszcze raz mieszamy.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki. Pieczemy 20-25 min (zalecam 15-20 min) w 180 st. C.Dekorujemy
bitą śmietaną i
owocami.Smacznego!