Wykonanie
Pomyslem na dzisiejsze wspolne gotowanie, bylo przygotowanie deseru -
trifle. Postanowilam go zrobic, wiedzac ze bedzie to dla mnie wyzwanie, gdyz jakos nie mam daru do przygotowywania deserow, pieczenia ciast czy innych slodkosci. Doszlam jednak do wniosku, ze
moze pora przelamac te niemoc i sprobowac wykonac prosty i niezbyt wymagajacy deser ze swiezych, okresowych owocow - wybor padl oczywiscie na
truskawki.
Trifle - to stary angielski deser, znany juz w XVI wieku i stopniowo modyfikowany, az do osiagniecia obecnej formy w XIX wieku. Sklada sie z ciasta
biszkoptowego, owocow, custurdu (sosu angielskiego),
soku owocowego lub
galaretki i
bitej smietany, ulozonych warstwowo.Jak wspomnialam, nie potrafie przygotowywac slodkosci, postanowilam wiec nieco ulatwic sobie to zadanie i podobnie jak wiekszosc rodowitych brytyjczykow, pojsc nieco na skroty i przygotowac to danie z gotowych polproduktow;) Mam nadzieje, ze nie wezmiecie mie tego za zle, ale przeciez nie zawsze jest czas na pieczenie i przygotowanie skomplikowanych deserow, a ten efektowny,
owocowy deser mozna wykonac minimalnym wysilkiem, nie posiadajac obszernej
wiedzy cukierniczej, bez obawy ze cos sie nie uda, a niewatpliwa zaleta
trifle jest to, ze bardzo ladnie prezentuje sie w szklanym naczyniu, jezeli postawicie go na
stole - goscie
beda zachwyceni ;)
W dzisiejszej słodkiej akcji udzial wzieli : Wojtek, Siankoo,
Maggie, Mirabelka, Martynosia .Podane nizej skladniki nalezy uzyc w proporcjach dostosowanych do wielkosci naczynia w jakim bedziecie ukladac ten deser.ulubione
owoce, u mnie
trukawkikilka biszkoptow lub ciasta
biszkoptowegoopakowanie custurdu - kremu angielskiego
bita smietana (100ml
śmietany, dwie czubate łyżeczki
cukru pudru)W szklanym naczyniu ukladac warstwami
biszkopty i
owoce, polać custardem i
bita smietana, udekorowac
owocami.Gotowe!
Smacznego!