Wykonanie
Bezy,
truskawki i
bita śmietana...chyba więcej dodawać nie trzeba ;)Co prawda o tej
porze roku
truskawki tylko wyglądają jak
owoce,to jednak smak tego leciutkiego deseru natychmiast przywodzi na myślgorące lato.Bardzo polecam, bo to szybciutki i prosty deser.
Składniki:400 ml
śmietanki 30%10 bez10 dużych
truskawek2 łyżeczki
cukru pudruBezy gotowe są bardzo słodkie, dlatego
śmietanki nie należy już słodzić. Ja jednak piekłam
bezy i dlatego dodałam podczas ubijania 2 łyżki
cukru pudru.
Wykonanie:
Truskawki pokroić na kawałki i zasypać
cukrem, żeby puściły trochę soku (można troszkę pognieść widelcem).
Śmietanę ubić (nie musi być bardzo sztywna). Połamać na kawałki
bezy i wymieszać ze
śmietaną. Dodać
truskawki wszystko połączyć i od razu podawać.Jeżeli chcecie upiec
bezy to mój przepis jest następujący:2
białka110g
cukru pudruszczypta
soliBiałka ubić na sztywno, dodać
sól i stopniowo, po łyżce dodawać
cukier. Uformować
bezy( łyżką bądź szprycą) i suszyć w temp. 100C ok. Najlepiej wyjąć i skosztować, czy są już odpowiednie.