ßßß Cookit - przepis na Pavlova w pucharkach

Pavlova w pucharkach

nazwa

Wykonanie

Bezy, truskawki i bita śmietana...chyba więcej dodawać nie trzeba ;)
Co prawda o tej porze roku truskawki tylko wyglądają jak owoce,
to jednak smak tego leciutkiego deseru natychmiast przywodzi na myśl
gorące lato.
Bardzo polecam, bo to szybciutki i prosty deser.
Składniki:
400 ml śmietanki 30%
10 bez
10 dużych truskawek
2 łyżeczki cukru pudru
Bezy gotowe są bardzo słodkie, dlatego śmietanki nie należy już słodzić. Ja jednak piekłam bezy i dlatego dodałam podczas ubijania 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
Truskawki pokroić na kawałki i zasypać cukrem, żeby puściły trochę soku (można troszkę pognieść widelcem). Śmietanę ubić (nie musi być bardzo sztywna). Połamać na kawałki bezy i wymieszać ze śmietaną. Dodać truskawki wszystko połączyć i od razu podawać.
Jeżeli chcecie upiec bezy to mój przepis jest następujący:
2 białka
110g cukru pudru
szczypta soli
Białka ubić na sztywno, dodać sól i stopniowo, po łyżce dodawać cukier. Uformować bezy( łyżką bądź szprycą) i suszyć w temp. 100C ok. Najlepiej wyjąć i skosztować, czy są już odpowiednie.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/02/Pavlova-w-pucharkach.html