Wykonanie
Eton mess to tradycyjny angielski deser z Eton, znany przynajmniej od 1930 roku. Tutaj będzie moja wersja, lekko "dla dorosłych", choć jak znam życie, uczniaki z Eton zjedliby taką nic się nie przejmując.Zatem:21
truskawek2 łyżki
whiskycukier puder (kilka łyżek)
bita śmietanabezy - około 50gW
sumie to proporcje można sobie dobrać wg gustu. Na tym polega piękno potraw typu "bałagan".
Truskawki należy umyć, odszypułkować, większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki. Skroić
whisky, wymieszać, obsypać
cukrem pudrem, wymieszać. Dorzucić
bezy (najlepsze są niewielkie). Dodać
bitej śmietany i wymieszać.I wszystko!Owszem, ten deser nie wygląda olśniewająco. Jak to bałagan. Ale za to jakie smaczne...
Przepis zgłaszam do akcji: