Wykonanie
Serniczek na zimno składający się w dwóch warstw - serowej i truskawkowej. W lżejszej letniej wersji - do wykonania sernika i musu
truskawkowego wykorzystałam
jogurt grecki zamiast tradycyjnie -
śmietany kremówki. Wpłynęło to oczywiście na konsystencję musu - jest mniej kremowy, ale coś za coś.. ;-). Przepis w sam raz na zbliżające się upały!Składniki na spód:120 g
ciastek maślanych30 g
masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Ciastka i
masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę
serową:250 g
twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)250 g
jogurtu greckiego60 g
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 8 g
cukru wanilinowego10 g
żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 2,5 listka
żelatyny40 ml
wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić
twaróg i
jogurt grecki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać
cukier puder,
wanilię, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną
żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.Masę
serową przelać na schłodzony spód
ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Mus
truskawkowy:150 g
jogurtu greckiego400 g
truskawek (świeżych lub mrożonych)1 łyżka
soku z cytryny5 łyżek
cukru pudru (płaskich)16 g
żelatyny w proszku (4 łyżeczki) lub 4 listki
żelatyny60 ml
wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki odszypułkować, zmiksować blenderem na puree. Nie ma konieczności przecierania przez sitko (ale można to zrobić). Dodać
sok z cytryny,
cukier puder i zmiksować.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić
jogurt grecki i ubić. Dodać puree z
truskawek i przestudzoną
żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami puree
truskawkowego). Ubijać do połączenia. Warstwę
truskawkową wylać na stężałą masę
serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Kolejnego dnia udekorować
truskawkami, podawać.Smacznego :-).