Wykonanie
Delikatny i lekki serniczek na zimno z dodatkiem
jogurtu. Letni, z nutą
cytrynową i przepyszną glazurą
morelową. Lekko słodki, posłodzony do smaku
miodem akacjowym. To deser, do którego z chęcią wrócicie tego lata, po prostu nie można przestać go jeść :-).
Składniki na spód:
120 g
ciastek typu digestive lub
maślanych30 g
masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Ciastka i
masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę
serową:
350 g
twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
350 g
jogurtu greckiego lub naturalnego
70 g
miodu akacjowego
skórka otarta z połowy niedużej niewoskowanej
cytryny1 łyżka
soku z cytryny12 g
żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki
żelatyny40 ml
wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
W misie miksera umieścić
twaróg i
jogurt grecki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać
miód, skórkę i
sok z cytryny, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną
żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
Masę
serową przelać na schłodzony spód
ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Glazura morelowa:
400 g
moreli (waga w całości, z pestkami)
1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka
miodu akacjowego
2 łyżeczki
żelatyny30 ml
wodyMorele odpestkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do miękkości. Wystudzić, przetrzeć przez sitko.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Puree
morelowe wymieszać z
sokiem z cytryny i z
miodem. Dodać przestudzoną
żelatynę i dokładnie wymieszać.
Glazurę
morelową przelać na całkowicie stężałą masę
serową. Schłodzić w lodówce do jej stężenia.
Smacznego :-).