Wykonanie
Miałam w letnich planach więcej wypieków z
czarną porzeczką, jednak jej cena w UK jest tak wysoka (około 10 zł za 150 g), że się ograniczę niestety do jednego sernika. I choć nie jestem fanką serników na zimno, połączenie
twarogu z
czarną porzeczką bardzo mi smakuje. Sernik jest w miarę lekki, ponieważ nie dodawałam
masła ani
jajek (do masy serowej) więc wierzę, że skuszą się na niego nawet Ci, co na wiecznej diecie ... ;). Polecam :)ps. zauważyłam, że dodaję mniej
cukru w porównaniu do Waszych oczekiwań, więc nie bójcie się swoich modyfikacji; ja po prostu preferuję ciasta mało słodkieSkładniki na spód:140 g
ciastek maślanych60 g
masłaCiastka pokruszyć na pył, dodać roztopione
masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.Masa serowa:700 g
twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie1 łyżka
soku z cytrynypół szklanki (125 ml)
śmietany kremówki (można zastąpić
jogurtem naturalnym)200 g drobnego
cukru2 czubate łyżki
żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej
wody250 g
czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego
cukru do dosłodzenia warstwy z
porzeczkąTwaróg zmiksować z
cukrem, kremówką,
sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną
żelatynę (może być ciepła, ja zawsze dodaję zaraz po wymieszaniu), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem (można przetrzeć przez sitko, choć ja tego nie robiłam).Masę
serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać
czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku).Na masę z
ciastek wylać masę
serową jasną,
potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a
potem nałożyć warstwę z
porzeczką). Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.Smacznego :)