Wykonanie
150 g
ciasteczek maślanych80 g
masła3 opakowania
twarogu (po 250 g)1/2 szklanka
cukru2 łyżki
soku z cytryny0,5 szklanki
mleka150 ml kremówkiopakowanie
żelatyny deserowej
winogronagalaretka zielonamasło roztopić w rondelku, ostudzić, dodać pokruszone
ciasteczka, zagnieść z
masłem, wyłożyć dno tortownicy (ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm),przekrojone na pół
winogrona ułożyć na
masie z
ciasteczek,
żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej
wody, ostudzić,
twaróg,
mleko,
cukier,
żelatynę i
sok z cytryny wlać do blendera, miksować na gładką masę (można wymieszać mikserem w misce, ale wcześniej
twaróg lepiej zmielić albo kupić już mielony),ubić kremówkę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać wyłożyć na spód ciasta, wstawić na 2 godziny do lodówki,po 2 godzinach położyć na
masie połówki
winogron,
galaretkę rozpuścić w szklance gorącej
wody, ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na
winogrona, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.